Jablečný závin - Češka z Česka
parallax background

Jablečný závin

Svátek sv. Martina (11. 11.)
Listopad 14, 2015
Šunkofleky
Listopad 16, 2015
 

Jablečný závin neboli štrúdl je klasika. Původem pochází z Rakouska, ale oblíbený je i u nás. Existuje spousta variant těsta i náplně. Pokud se rozhodnete štrúdl upéct doma, máte více možností, jak si poradit s přípravou těsta. Těsto je možné koupit chlazené či mražené, pak jednoduše vyválet, naplnit ingrediencemi a dát péct. NEBO přijmout výzvu a ještě lepší těsto upéct!

 

Receptů je mnoho, ale uvedu jen ten, který mám vyzkoušený a oblíbený:

Těsto na 1 velký závin (nebo 2 malé)

250 g hladké mouky

100 g Hery, másla nebo oleje

1 šťastné vejce

2 lžíce vlažné vody

1 lžíce octa

špetka soli

trochu mléka na pomašlování

 

Náplň

jablka

Množství záleží na velikosti jablek. Dejte jich tam tolik, kolik se jich na těsto normálně vejde a okraje asi 6 cm nevyplňujte.

1 vanilkový cukr

1 skořicový cukr nebo skořice

Když jsou sladká jablka, tak už nesladím. O sladkost se postarají hrozinky. Cukr vždycky všude takto šidím a výsledek je stejně super!

trochu strouhanky

hrozinky, ořechy, mandle,…

 

Postup:

Těsto

Do mísy proseju mouku a uprostřed udělám důlek. V hrníčku rozkvedlám celé vejce, přidám vodu, máslo (olej nebo Heru) a sůl. Směs z hrníčku vliji do důlku v mouce a pomalu od středu zpracovávám těsto - nejdříve vidličkou a pak rukama. Těsto hnětu rukama, dokud není hladké a jen lehce lepivé. Uhnětené těsto zabalím do potravinářské folie a nechám na válu odpočívat 30 min. Vál a váleček posypu trochou hladké mouky, ať se těsto nepřichytává a vyválím ho.

Tímto je záležitost s těstem u konce. :)

 

Náplň

Nastrouhaná jablka, s hrozinkami, jádry vlašských ořechů a skořicí dám na vyválené těsto a zasypu přiměřeně strouhankou, aby do sebe vtáhla šťavnatost jablek. Pak už jen zavinu, přendám na plech vyložený pečícím papírem, potřu rozšlehaným vejcem nebo mlékem a v rozmezí 10 cm propíchnu závin vidličkou, aby se nenafukoval.

Peču na 160 – 170 °C přibližně 35 min a Jablečný závin neboli štrúdl je hotov!

 

Jablka na jablečný závin můžete okrajovat nebo nechávat se slupkou, strouhat i krájet na kostičky – jak chcete. Stejně tak hrozinky a ořechy. Je na vás, co máte rádi a do Jablečného závinu přidáte. Avšak kombinace jablka – skořice - ořechy – hrozinky je nesmrtelná klasika! :)

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *