Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Zvyky a tradice

Hromnice

Lidé si dlouho nedokázali vysvětlit přírodní jevy a s nimi spojené živelné pohromy. Vytvořili kolem nich mýty a pověry. Hromnice je svátek spjatý se strachem z ohně, který může způsobit bouřka.

Od 10. století byly v kostele svěceny svíčky – hromničky, které si lidé nosili domů na ochranu. Církev doporučovala zapalovat hromničky při bouřce a jako ochrana proti ďáblovi. Někde se na Hromnice nesmělo šít, aby jehla nepřitáhla blesk a vyjadřovat se vulgárně. Lidé věřili, že hromničky uchrání také před zlou nemocí. Dávaly se i k  posteli umírajícímu, aby ho světlo svíčky doprovázelo na věčnost. Od počátku 20. století lidé přestávali věřit na ochrannou moc svíček hromniček a proti bleskům se začali chránit hromosvody nebo pojištěním.

Proč jsou Hromnice 2. února?

Vysvětlení není jednoznačné. Už keltové slavili začátkem února předkřesťanské hromnice – oslavovali návrat světla a prodlužování dne. Mnohem později si křesťané v tento den připomínali událost ze života Svaté rodiny, kdy Marie s Josefem přinesli malého Ježíše do chrámu v Jeruzalémě, aby ho symbolicky vykoupili z povinnosti stát se knězem. Marie zároveň ukončila čtyřicetidenní období očisty po porodu, jak bylo tehdy zvykem. V některých rodinách uklízejí tento den vánoční výzdobu.

K Hromnicím se váží i pranostiky:

“Na hromnice, půl krajíce, půl píce“. Hospodářství muselo být v minulosti zabezpečeno na zimu dostatečnou zásobou jídla pro lidi a pro zvířata, a to až do další sklizně. Proto pokud měl hospodář 2. února alespoň polovinu zásob, nemusel se bát, že by zvířata nebo lidi hladověli. 🙂

„Na hromnice musí skřivan vrznout, i kdyby měl zmrznout“. To ale ve skutečnosti nemusí, protože na hromnice ještě bývá v teplých krajích. V Čechách ale zaměnitelně zpívá chocholouš obecný. Že tedy vrzne chocholouš je více pravděpodobné, než skřivan. 🙂

Štítky

  • Zima

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Játra na cibulce
Škvarková pomazánka

Související články

Přástky
Zvyky a tradice

Přástky

Kateřinské zábavy
Zvyky a tradice

Kateřinské zábavy

Svátek sv. Martina (11. 11.)
Zvyky a tradice

Svátek sv. Martina (11. 11.)

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

…

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.