Holandský řízek má s Holandskem možná tolik společného, jako španělský ptáček se Španělskem. Nejspíš vůbec nic. Holanďák je populární v České republice pro svoji jednoduchost a šťavnatost. Tak namelte maso, přidejte sýr a usmažte Holandské řízky, za které by se nestyděli ani v zemi tulipánů. Kdyby recept znali… 🙂
Při tvorbě receptu mi práci usnadnil celokovový multifunkční kuchyňský robot Patricca, který je mladou českou značkou. Balení obsahuje několik nástavců. Tentokrát jsem využila mlýnek na mletí masa, díky kterému mám pod kontrolou, jak kvalitní maso do holandských řízků namelu.
A v mlýnku jsem rovnou namlela i sýr. Holandský řízek dostal jméno možná podle přidaného sýru. Protože sýr a Holandsko k sobě patří. 🙂
Recept | Holandský řízek
- 25 ledna, 2022
- 8
- 1 hod
- Vytisknout recept
Suroviny
- 500 g hovězího masa
- 500 g vepřového masa
- 150 g sýru Gouda
- 1 vejce
- Hrst čerstvé petržele
- Pepř
- Sůl
Postup
- Krok 1
- Vepřové a hovězí maso namelu v mlýnku, stejně tak sýr.
- Krok 2
- Přidám nasekanou čerstvou petrželku, vejce, sůl a pepř. Vše důkladně rukama promíchám.
- Krok 3
- V dlaních vytvaruji do stejně velkých placiček tlustých asi 2 cm, aby se daly dobře smažit na pánvi.
- Krok 4
- Holanďáky pak klasicky obalím v trojobalu – hladká mouka, vejce, strouhanka a smažím na větším množství oleje, aby se maso i ve středu propeklo, z obou stran do zlatava. První holanský řízek je vždy testovací, kdy zkontroluji, jak je uvnitř hotový a podle toho odhadnu čas dalších.