Holandský řízek má s Holandskem možná tolik společného, jako španělský ptáček se Španělskem. Nejspíš vůbec nic. Holanďák je populární v České republice pro svoji jednoduchost a šťavnatost. Tak namelte maso, přidejte sýr a usmažte Holandské řízky, za které by se nestyděli ani v zemi tulipánů. Kdyby recept znali… 🙂
Holandský řízek dostal jméno podle přidaného sýru. Protože sýr a Holandsko k sobě patří. 🙂
Recept | Holandský řízek
- 25 ledna, 2022
- 8
- 1 hod
- Vytisknout recept
Suroviny
- 500 g hovězího masa
- 500 g vepřového masa
- 150 g sýru Gouda
- 1 vejce
- Hrst čerstvé petržele
- Pepř
- Sůl
Postup
- Step 1
- Vepřové a hovězí maso namelu v mlýnku, stejně tak sýr.
- Step 2
- Přidám nasekanou čerstvou petrželku, vejce, sůl a pepř. Vše důkladně rukama promíchám.
- Step 3
- V dlaních vytvaruji do stejně velkých placiček tlustých asi 2 cm, aby se daly dobře smažit na pánvi.
- Step 4
- Holanďáky pak klasicky obalím v trojobalu – hladká mouka, vejce, strouhanka a smažím na větším množství oleje, aby se maso i ve středu propeklo, z obou stran do zlatava. První holanský řízek je vždy testovací, kdy zkontroluji, jak je uvnitř hotový a podle toho odhadnu čas dalších.