Hrachovka
parallax background

Hrachovka

Zabijačka
Březen 2, 2019
Symboly Velikonoc
Duben 3, 2019

Hrachovka patří mezi české tradiční polévky, které zasytí a přijdou k chuti hlavně v chladných dnech a po dlouhé noci. :) 

Ingredience:

500 g hrachu (namočeného přes noc ve vodě)

150 g slaniny

2 lžíce másla

1 lžíce hladké mouky

1 lžička mleté sladké papriky

majoránka podle chuti

2 drcené stroužky česneku

čerstvě mletý pepř

sůl

 

Postup:

  1. V 1,5 l vody uvařím hrách dle návodu na obalu.

  2. Na nepřilnavé pánvi opražím slaninu, kterou jsem nakrájela na centimetrové kousky. Nepřidávám tuk, protože slanina je dost tučná a osmaží se na vlastním tuku. Když je osmažená, přidám máslo, které po rozpuštění zapráším moukou (pozor, kousky slaniny na pánvi nezbedně poskakují a prskají). Míchám asi 4 min než se vytvoří růžová jíška. Sladkou papriku přidám těsně před koncem smažení jíšky, jinak by zhořkla.

  3. Horkou jíšku vliji do uvařeného hrachu, přidám sůl, pepř, majoránku a promíchám. Nechám provařit cca 10 min. Do hotové polévky přidám prolisované stroužky česneku. 

A je to! :) Příprava zabere jen chvilku a vaření asi 20 min.

Sledujte mě i na sociálních sítích, kde pravidelně informuji o nových receptech a nejen o nich.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *