Hrachovka patří mezi české tradiční polévky, které zasytí a přijdou k chuti hlavně v chladných dnech a po dlouhé noci. 🙂
Recept | Hrachovka
- 24 listopadu, 2019
- 6
- Vytisknout recept
Suroviny
- 500 g hrachu (namočeného přes noc ve vodě)
- 150 g slaniny
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička mleté sladké papriky
- majoránka podle chuti
- 2 drcené stroužky česneku
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup
- Step 1
- V 1,5 l vody uvařím hrách dle návodu na obalu.
- Step 2
- Na nepřilnavé pánvi opražím slaninu, kterou jsem nakrájela na centimetrové kousky. Nepřidávám tuk, protože slanina je dost tučná a osmaží se na vlastním tuku. Když je osmažená, přidám máslo, které po rozpuštění zapráším moukou (pozor, kousky slaniny na pánvi nezbedně poskakují a prskají). Míchám asi 4 min než se vytvoří růžová jíška. Sladkou papriku přidám těsně před koncem smažení jíšky, jinak by zhořkla.
- Step 3
- Horkou jíšku vliji do uvařeného hrachu, přidám sůl, pepř, majoránku a promíchám. Nechám provařit cca 10 min. Do hotové polévky přidám prolisované stroužky česneku.
A je to! 🙂 Příprava zabere jen chvilku a vaření asi 20 min. Sledujte mě i na sociálních sítích, kde pravidelně informuji o nových receptech a nejen o nich.