Fazolová polévka výborně zasytí a v chladnějším počasí i zahřeje. Nezapomeňte si k ní ukrojit kvalitní voňavý chleba. 🙂
Pokud použijete sušené fazole, nechte je namočené ve vodě min. 12 hod a poté je vařte 1 – 2 hod, do změknutí. Záleží na druhu a stáří fazolí. Důležité je, aby byly po uvaření měkké. Čím déle budou namočené ve vodě, tím lépe. Ty co jsem měla já, jsem nechala namočené 2 dny (vodu jsem měnila) a pak je vařila hodinu. Nebo použijte konzervované fazole a máte to bez namáčení.
Recept | Fazolová polévka
- 28 října, 2019
- 4
- 1 hod 15 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 1 l zeleninového vývaru
- 250 g fazolí (předvařených)
- 2 lžíce oleje nebo másla
- 1 velká cibule
- 2 papriky, zbavené semeníku a nakrájené na kostičky
- 1 papriková klobása, nakrájená na kostičky
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- sůl
- pepř
- špetka mletého chilli
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce nasekané petrželky
- zakysané smetana dle chuti k podávání
Postup
- Step 1
- Fazole uvařím v nesolené vodě (fazole se nesolí, protože by ztvrdly). Po uvaření fazole scedím a dám stranou.
- Step 2
- nejlépe v hrnci, ve kterém se dá i smažit osmažím na oleji nebo másle nakrájenou cibuli a až zesklovatí, přidám na kolečka nakrájenou klobásu. Až se klobása opeče, přidám na kostičky nakrájenou papriku a opět ji nechám projít teplem, aby povolila. Zapráším sladkou paprikou. Míchám a nechám provařit ještě tak 2 min.
- Step 3
- Do hrnce k ingrediencím přidám scezené fazole a míchám, aby se všechny ingredience promíchaly a vstřebaly všechny chutě a vůně.
- Step 4
- Ingredience zaliju vodou, ztlumím stupeň varu a pozvolna vařím ještě 15 min. Podle potřeby doliji vodu, pokud je polévka moc hustá.
- Step 5
- V průběhu vaření polévku dochucuji solí, petrželkou příp. ještě sladkou paprikou a chilli, pepřem a ke konci vaření přidám rozdrcené 3 stroužky česneku. Ten až opravdu ke konci vaření, aby si zachoval svoji výraznou chuť a prospěšné látky.
Uvaril som fazuľovú podľa receptu a jednoduché, skvelé. Ďakujem