Fazolová polévka - Češka z Česka
parallax background

Fazolová polévka

Hromnice
Leden 27, 2019
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Leden 29, 2019

Fazolová polévka výborně zasytí a v chladnějším počasí i zahřeje. Nezapomeňte si k ní ukrojit kvalitní voňavý chleba. :)

Pokud použijete sušené fazole, nechte je namočené ve vodě min. 12 hod a poté je vařte 1 - 2 hod, do změknutí. Záleží na druhu a stáří fazolí. Důležité je, aby byly po uvaření měkké. Čím déle budou namočené ve vodě, tím lépe. Ty co jsem měla já, jsem nechala namočené 2 dny (vodu jsem měnila) a pak je vařila hodinu. Nebo použijte konzervované fazole a máte to bez namáčení.

 

Ingredience:

250 g fazolí

2 lžíce oleje nebo másla

1 velká cibule

2 papriky, zbavené semeníku a nakrájené na kostičky

1 papriková klobása, nakrájená na kostičky

1 lžíce sladké mleté papriky

sůl

pepř

špetka mletého chilli

2 stroužky česneku

2 lžíce nasekané petrželky

zakysané smetana dle chuti k podávání

Postup:

  1. Fazole uvařím v nesolené vodě (fazole se nesolí, protože by ztvrdly). Po uvaření fazole scedím a dám stranou.

  2. nejlépe v hrnci, ve kterém se dá i smažit osmažím na oleji nebo másle nakrájenou cibuli a až zesklovatí, přidám na kolečka nakrájenou klobásu. Až se klobása opeče, přidám na kostičky nakrájenou papriku a opět ji nechám projít teplem, aby povolila. Zapráším sladkou paprikou. Míchám a nechám provařit ještě tak 2 min.

  3. Do hrnce k ingrediencím přidám scezené fazole a míchám, aby se všechny ingredience promíchaly a vstřebaly všechny chutě a vůně.

  4. Ingredience zaliju vodou, ztlumím stupeň varu a pozvolna vařím ještě 15 min. Podle potřeby doliji vodu, pokud je polévka moc hustá. 

  5. V průběhu vaření polévku dochucuji solí, petrželkou příp. ještě sladkou paprikou a chilli, pepřem a ke konci vaření přidám rozdrcené 3 stroužky česneku. Ten až opravdu ke konci vaření, aby si zachoval svoji výraznou chuť a prospěšné látky.

K servírování můžete přidat podle chuti zakysanou smetanu.

 

1 Comment

  1. Silvester napsal:

    Uvaril som fazuľovú podľa receptu a jednoduché, skvelé. Ďakujem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *