Fazolová polévka - Češka z Česka
parallax background

Fazolová polévka

Podzim
Listopad 22, 2015
Kateřinské zábavy
Listopad 25, 2015
 

Tato fazolová polévka v chladnějším počasí výborně zahřeje a zasytí. Po téhle polévce se už nebudete shánět po druhém chodu!


Ingredience:

250 g fazolí

2 lžíce oleje nebo másla

50 g anglické slaniny, nakrájené na kostičky

2 cibule, rozčtvrcené a nakrájené na plátky

2 papriky, zbavené semeníku a nakrájené na kostičky

1 papriková klobása, nakrájená na kostičky

1 lžíce sladké mleté papriky

sůl

pepř

špetka mletého chilli

2 lžíce nasekané petrželky

1 stroužek česneku, drceného

zakysané smetana dle chuti k podávání

 

Postup:

Pokud použijete sušené fazole, nechte je namočené ve vodě min. 12 hod a poté je vařte 1 - 2 hod, do změknutí. Záleží na druhu a stáří fazolí. Důležité je, aby byly po uvaření měkké. Čím déle budou namočené ve vodě, tím lépe. Ty co jsem měla já, jsem nechala namočené 2 dny (vodu jsem měnila) a pak je vařila hodinu. Nebo použijte konzervované fazole a máte to bez namáčení. :)

A další tip - ingredience smažte už rovnou v hrnci ve kterém zůstane polévka (k smaženým ingrediencím se po osmažení přidá voda). Nevadí, pokud nemáte hrnec ve kterém můžete smažit. Smažte na pánvičce a ingredience po osmažení přidáte do hrnce s vodou. ;)

  1. Fazole uvařím v nesolené vodě (fazole se nesolí, protože by ztvrdly). Po uvaření fazole scedím a vodu uchovám.

  2. Na oleji nebo másle osmažím slaninu, cibuli, klobásku, kostičky papriky a to asi 5 min, zapráším sladkou paprikou a smažím dále tak 2 min. Průběžně míchám.

  3. Do hrnce k už smažícím se ingrediencím přidám scezené fazole a míchám, aby se všechny ingredience promíchaly a vstřebaly všechny chutě a vůně.

  4. Ingredience zaliju vodou kde se fazole vařily, ztlumím stupeň varu a pozvolna vařím ještě 15 min. Podle potřeby doliji vodu, pokud je polévka moc hustá.

  5. V průběhu vaření polévku dochucuji solí, petrželkou příp. ještě sladkou paprikou a chilli, pepřem a ke konci vaření přidám rozdrcený stroužek česneku. Ten už opravdu ke konci vaření, aby si zachoval svoji výraznou chuť a vitamíny.

V původním receptu je Fazolové polévka zahušťována navíc hladkou moukou. Podle mě to je ale naprosto zbytečné, protože polévka je dost hustá i bez mouky. Ingredience bývají ve starých kuchařkách smažené na sádle. Já ale nejraději používám máslo, nebo slunečnicový olej. K servírování můžete přidat podle chuti zakysanou smetanu. A teď je na vás, jak si s tím poradíte. :) Budu ráda, když mi napíšete, jak jste si vedli a jak se vám polévka povedla.

Přeji dobrou chuť! :)

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *