Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • Vlogy
  • O mně
  • Spolupráce
Polévky

Fazolová polévka

Rovnou na recept

Fazolová polévka výborně zasytí a v chladnějším počasí i zahřeje. Nezapomeňte si k ní ukrojit kvalitní voňavý chleba. 🙂

Pokud použijete sušené fazole, nechte je namočené ve vodě min. 12 hod a poté je vařte 1 – 2 hod, do změknutí. Záleží na druhu a stáří fazolí. Důležité je, aby byly po uvaření měkké. Čím déle budou namočené ve vodě, tím lépe. Ty co jsem měla já, jsem nechala namočené 2 dny (vodu jsem měnila) a pak je vařila hodinu. Nebo použijte konzervované fazole a máte to bez namáčení.

fazolová polévka

Recept | Fazolová polévka

Od: Češka z Česka
  • 28 října, 2019
  • 4
  • 1 hod 15 min
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 250 g fazolí (předvařených)
  • 2 lžíce oleje nebo másla
  • 1 velká cibule
  • 2 papriky, zbavené semeníku a nakrájené na kostičky
  • 1 papriková klobása, nakrájená na kostičky
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • sůl
  • pepř
  • špetka mletého chilli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • zakysané smetana dle chuti k podávání
Postup
Step 1
Fazole uvařím v nesolené vodě (fazole se nesolí, protože by ztvrdly). Po uvaření fazole scedím a dám stranou.
Step 2
nejlépe v hrnci, ve kterém se dá i smažit osmažím na oleji nebo másle nakrájenou cibuli a až zesklovatí, přidám na kolečka nakrájenou klobásu. Až se klobása opeče, přidám na kostičky nakrájenou papriku a opět ji nechám projít teplem, aby povolila. Zapráším sladkou paprikou. Míchám a nechám provařit ještě tak 2 min.
Step 3
Do hrnce k ingrediencím přidám scezené fazole a míchám, aby se všechny ingredience promíchaly a vstřebaly všechny chutě a vůně.
Step 4
Ingredience zaliju vodou, ztlumím stupeň varu a pozvolna vařím ještě 15 min. Podle potřeby doliji vodu, pokud je polévka moc hustá.
Step 5
V průběhu vaření polévku dochucuji solí, petrželkou příp. ještě sladkou paprikou a chilli, pepřem a ke konci vaření přidám rozdrcené 3 stroužky česneku. Ten až opravdu ke konci vaření, aby si zachoval svoji výraznou chuť a prospěšné látky.

fazolacka ceskazceska

Štítky

  • Luštěniny

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Česnečka s loštickými tvarůžky
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Související články

Fazolová pánev
Hlavní jídla

Fazolová pánev

Vepřová pečeně s fazolemi
Hlavní jídla

Vepřová pečeně s fazolemi

Polévka se zelím a čočkou
Polévky

Polévka se zelím a čočkou

1 comment

  • Silvester
    20 března, 2019

    Uvaril som fazuľovú podľa receptu a jednoduché, skvelé. Ďakujem

    Reply

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Jakusová

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

…

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bylinky
  • Bábovka
  • Dýně
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jahody
  • Jaro
  • Jihočeský kraj
  • Kapusta
  • Králičí maso
  • Královehradecký kraj
  • Kuřecí maso
  • Kynuté těsto
  • Křen
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Pardubický kraj
  • Podzim
  • Povidla
  • Rozhovory
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Smetana
  • Spolupráce
  • Staročeské recepty
  • Středočeský kraj
  • Svatomartinské hody
  • Tvaroh
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vlog
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima
  • Čokoláda
  • Řepa

Rubriky

  • Bylinky
  • Česká kuchyně
    • Cukroví
    • Hlavní jídla
    • Nápoje
    • Polévky
    • Saláty
    • Sladké
    • Slané
  • České značky
  • Nezařazeno
  • Suroviny
  • Vlogy
  • Z cest
  • Zvyky a tradice
  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení | Češka z Česka | Jana Jakusová © 2023
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Necessary
Vždy povoleno
Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.
ULOŽIT A PŘIJMOUT