Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu. V současné době se do našich jídelníčků vrací a to je moc dobře. Skvěle chutná a patří mezi superpotraviny. Pěstuje se i na našem území, tak se při výběru dívejte po české produkci. Podpoříte tím místní zemědělce. 🙂
Sezóna chřestu je tady, tak s chutí do něj!
Díky svým cenným látkám chřestu říká elixír mládí. Zelený chřest stačí povařit v osolené vodě 2-5 min podle tloušťky výhonků. Měl by být uvařený do poloměkka (nevařím ho déle než 3 min). Před vařením zkracuji dřevnatou spodní část (cca 3 cm), které přidávám do vývaru (můžete uchovat v mrazáku). Mladý zelený chřest nemusíte loupat a ten zralejší jen v dolní polovině. 😉
Víte, že bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina?
Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti. Existuje i fialový chřest, který se pěstuje v zahraničí a fialovo-zelená varianta. Který máte raději?
Chřestový krém | Recept
- 22 května, 2020
- 4
- 30 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 700 g bílého chřestu
- 1 menší cibule
- 100 ml bílého vína
- 200 ml 12% smetany
- 100 g másla
- Šťáva ze 1/4 citronu
- Sůl
- Pepř
Postup
- Krok 1
- Chřest dobře oloupu a asi 7 cm dřevnatých konců odkrojím.
- Krok 2
- Na másle zesklovatím nakrájenou cibuli, přidám očištěný a na cca 0,5 cm kousky nakrájený chřest, osolím a opepřím.
- Krok 3
- Přiliji bílé víno a nechám jej odvařit.
- Krok 4
- Přidám cca 500 ml horké vody a smetanu, chřest povařím do měkka 7-10 minut. Rozmixuji jej ponorným mixérem do hladkého krému a dochutím citronovou šťávou.