Chřest je delikatesa, která byla kvůli minulému režimu dlouho v zapomnění. Soudruzi chřest totiž považovali za buržoazní zeleninu. 🙂 Naštěstí časy minulé jsou ta tam a na chřestu si můžeme pochutnat. Jeho příprava je velice jednoduchá a chuť svěží lahodná. V České republice roste chřest většinou od konce dubna do poloviny května. Připravte si z něj třeba tento chřestový krém.
Sezóna chřestu je tady, tak s chutí do něj!
Díky svým cenným látkám chřestu říká elixír mládí. Zelený chřest stačí povařit v osolené vodě 2-5 min podle tloušťky výhonků. Měl by být uvařený do poloměkka (nevařím ho déle než 3 min). Před vařením zkracuji dřevnatou spodní část (cca 3 cm), které přidávám do vývaru (můžete uchovat v mrazáku). Mladý zelený chřest nemusíte loupat a ten zralejší jen v dolní polovině. 😉
Víte, že bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina?
Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti. Existuje i fialový chřest, který se pěstuje v zahraničí a fialovo-zelená varianta. Který máte raději?
Chřestový krém | Recept
- 22 května, 2020
- 4
- 30 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 700 g bílého chřestu
- 1 menší cibule
- 100 ml bílého vína
- 200 ml 12% smetany
- 100 g másla
- Šťáva ze 1/4 citronu
- Sůl
- Pepř
Postup
- Step 1
- Chřest dobře oloupu a asi 7 cm dřevnatých konců odkrojím.
- Step 2
- Na másle zesklovatím nakrájenou cibuli, přidám očištěný a na cca 0,5 cm kousky nakrájený chřest, osolím a opepřím.
- Step 3
- Přiliji bílé víno a nechám jej odvařit.
- Step 4
- Přidám cca 500 ml horké vody a smetanu, chřest povařím do měkka 7-10 minut. Rozmixuji jej ponorným mixérem do hladkého krému a dochutím citronovou šťávou.