Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Polévky

Chřestový krém

Rovnou na recept

Pěstování chřestu na území České republiky má bohatou historii, která byla bohužel přerušena v socialismu, protože byla považována za buržoazní zeleninu. V současné době se do našich jídelníčků vrací a to je moc dobře. Skvěle chutná a patří mezi superpotraviny. Pěstuje se i na našem území, tak se při výběru dívejte po české produkci. Podpoříte tím místní zemědělce. 🙂

Sezóna chřestu je tady, tak s chutí do něj!

Díky svým cenným látkám chřestu říká elixír mládí. Zelený chřest stačí povařit v osolené vodě 2-5 min podle tloušťky výhonků. Měl by být uvařený do poloměkka (nevařím ho déle než 3 min). Před vařením zkracuji dřevnatou spodní část (cca 3 cm), které přidávám do vývaru (můžete uchovat v mrazáku). Mladý zelený chřest nemusíte loupat a ten zralejší jen v dolní polovině. 😉

Víte, že bílý a zelený chřest je jedna ta samá zelenina?

Rozdíl je v pěstování. Bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti. Existuje i fialový chřest, který se pěstuje v zahraničí a fialovo-zelená varianta. Který máte raději?

Chřestový krém | Recept

Od: Češka z Česka
  • 22 května, 2020
  • 4
  • 30 min
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 700 g bílého chřestu
  • 1 menší cibule
  • 100 ml bílého vína
  • 200 ml 12% smetany
  • 100 g másla
  • Šťáva ze 1/4 citronu
  • Sůl
  • Pepř
Postup
Krok 1
Chřest dobře oloupu a asi 7 cm dřevnatých konců odkrojím.
Krok 2
Na másle zesklovatím nakrájenou cibuli, přidám očištěný a na cca 0,5 cm kousky nakrájený chřest, osolím a opepřím.
Krok 3
Přiliji bílé víno a nechám jej odvařit.
Krok 4
Přidám cca 500 ml horké vody a smetanu, chřest povařím do měkka 7-10 minut. Rozmixuji jej ponorným mixérem do hladkého krému a dochutím citronovou šťávou.

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Tvarohový jahodový dort
Bez černý

Související články

Česnečka
Polévky

Česnečka

Cibulačka
Polévky

Cibulačka

Dýňová polévka
Polévky

Dýňová polévka

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

…

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.