Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Hlavní jídla

Kuře na paprice

Rovnou na recept

Omáčky k české kuchyni patří a je jich nepřeberné množství. Třeba i tato smetanová omáčka, světle oranžové barvy, kterou získá díky smetaně a mleté sladké paprice. Přílohou mohou být nejlépe houskové knedlíky nebo rýže. Ve starších kuchařkách je v tomto receptu místo kuřete slepice. Slepice má pevnější a chuťově výraznější maso a vaří se déle, asi 1,5 hod.

Recept | Kuře na paprice

Od: Češka z Česka
  • 3 června, 2016
  • 4
  • 1 hod 30 min
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 1 kuře
  • 1 mrkev
  • 1 kořenová petržel
  • 1 větší cibule
  • 1/4 celeru
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 1-2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • mletý bílý pepř
  • sůl, příp. cukr na dochucení
Postup
Krok 1
Očištěné čerstvé kuře vložím do většího hrnce, aby se tam pěkně vešlo, zaliji vodou tak, aby bylo celé ponořené.
Krok 2
Ke kuřeti přidám na vetší kousky pokrájenou zeleninu (mrkev, celer, petržel), bobkový list, kuličky pepře a nového koření.
Krok 3
Osolím a přivedu k varu. Až se začne vařit, plamen snížím a na mírném plameni vařím asi hodinu. Že je maso správně uvařené poznám tak, že po píchnutí vidličkou z něj nevytéká růžová šťáva a maso se snadně odděluje od kostí.
Krok 4
Uvařené kuře nechám ve vývaru vychladnout, odliji cca 300 ml vývaru stranou (jeden větší hrnek).
Krok 5
Kuře rozdělím na porce.
Krok 6
V kastrolu opeču na másle nadrobno nakrájenou cibuli asi 5 min na středním plameni, zasypu ji sladkou mletou paprikou, vložím části kuřete, promíchám a podliji částí odděleného vývaru, lehce osolím, přikryji pokličkou a asi 10 min pod pokličkou dusím, aby cibule změkla.
Krok 7
Z kastrolu vyjmu maso, zvýším plamen a pokud je třeba, šťávu nechám lehce vysmahnout. Zapráším moukou, promíchám, zaliji zbytky studeného vývaru a vytvořím tak hladkou jíšku.
Krok 8
Přidám smetanu, promíchám a provařím. Podle potřeby přidám vývar, aby byla omáčka hladká a jemná. Ochutnávám, dochucuji a přes sítko omáčku přecedím (pomocí lžíce pomůžu cibulce přelisovat se do omáčky). Vrátím maso do omáčky a už je vše tam, kde má. 🙂

 

 

Štítky

  • Kuřecí maso
  • Omáčky

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Sedmikráska chudobka
Hluchavka

Související články

Guláš
Hlavní jídla

Guláš

Karlovarský knedlík
Hlavní jídla

Karlovarský knedlík

Fazolová pánev
Hlavní jídla

Fazolová pánev

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

…

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.