Kuře na paprice
parallax background

Kuře na paprice

Sedmikráska chudobka
Květen 22, 2016
Bez černý
Červen 7, 2016
 

Omáčky k české kuchyni patří a je jich nepřeberné množství. Třeba i tato smetanová omáčka, světle oranžové barvy, kterou získá díky smetaně a mleté sladké paprice. Přílohou mohou být nejlépe houskové knedlíky nebo rýže. Ve starších kuchařkách je v tomto receptu místo kuřete slepice. Slepice má pevnější a chuťově výraznější maso. Vaří se déle, asi 1,5 hod.


Ingredience:

doba přípravy asi 30 min + chladnutí masa a vývaru, 1 hod vaření

1 kuře

1 mrkev

1 kořenová petržel

1 větší cibule

1/4 celeru

2 bobkové listy

5 kuliček pepře

5 kuliček nového koření

1-2 lžíce mleté sladké papriky

1 lžíce hladké mouky

250 ml smetany ke šlehání

mletý bílý pepř

sůl, příp. cukr na dochucení

 

Postup:

  1. Očištěné čerstvé kuře vložím do většího hrnce, aby se tam pěkně vešlo, zaliji vodou tak, aby bylo celé ponořené.

  2. Ke kuřeti přidám na vetší kousky pokrájenou zeleninu (mrkev, celer, petržel), bobkový list, kuličky pepře a nového koření.

  3. Osolím a přivedu k varu. Až se začne vařit, plamen snížím a na mírném plameni vařím asi hodinu. Že je maso správně uvařené poznám tak, že po píchnutí vidličkou z něj nevytéká růžová šťáva a maso se snadně odděluje od kostí.

  4. Uvařené kuře nechám ve vývaru vychladnout, odliji cca 300 ml vývaru stranou (jeden větší hrnek).

  5. Kuře rozdělím na porce.

  6. V kastrolu opeču na másle nadrobno nakrájenou cibuli asi 5 min na středním plameni, zasypu ji sladkou mletou paprikou, vložím části kuřete, promíchám a podliji částí odděleného vývaru, lehce osolím, přikryji pokličkou a asi 10 min pod pokličkou dusím, aby cibule změkla.

  7. Z kastrolu vyjmu maso, zvýším plamen a pokud je třeba, šťávu nechám lehce vysmahnout. Zapráším moukou, promíchám, zaliji zbytky studeného vývaru a vytvořím tak hladkou jíšku.

  8. Přidám smetanu, promíchám a provařím. Podle potřeby přidám vývar, aby byla omáčka hladká a jemná. Ochutnávám, dochucuji a přes sítko omáčku přecedím )pomocí lžíce pomůžu cibulce přelisovat se do omáčky). Vrátím maso do omáčky a už je vše tam, kde má. :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *