Dýně jsou synonymem podzimu. Je jich řada druhů a mají různá využití v kuchyni. Z dýně hokkaido je skvělá mj. i dýňová pomazánka, kterou vám tímto představuji. 🙂 Dýňová pomazánka je taková, jak to dýně umí – rychlá, jednoduchá, zdravá, levná, skvělá! Zvládnou ji opět i naprostí začátečníci. Pusťte se do ni. 🙂
Recept | Dýňová pomazánka
- 26 října, 2022
- Vytisknout recept
Suroviny
- 1/2 dýně Hokkaido
- 1/4 Tučného tvarohu
- Olivový olej
- 1 stroužek česneku
- Sůl
- Pepř
Postup
- Step 1
- Z dýně vydlabu semínka a nakrájejte ji na podobně velké kostičky.
- Step 2
- Do zapékací misky nebo pekáčku dám kostičky dýně, osolím, opepřím a zakápnu ji olivovým olejem. Promíchám a dám péct na 180 °C asi 30 min.
- Step 3
- Upečenou dýni rozmačkám šťouchadlem na brambory, ale můžete použít i mixér, pro jemnější konzistenci.
- Step 4
- Podle potřeby dochutím, přidám nastrouhaný česnek, tvaroh, případně i olivový olej na zjemnění, promíchám a podávám namazané na čerstvém pečivu s dýňovými semínky případně bylinkami, jako je petržel, tymián nebo rozmarýn, které jsou na podzim ještě na záhoně.
V České republice je v současné době oblíbená hlavně oranžová dýně hokkaido. A to hlavně kvůli tomu, že se nemusí loupat. Pouze odkrojíte stopku a vydlabete semínka. K ní se mi váže osobní tradice: Každý rok na první podzimní den (22. nebo 23. 9.) z dýně hokkaido připravím dýňovou polévku, a tak si oficiálně přivítám podzim. 🙂
Chcete se dozvědět více o dýni hokkaido a dalších dýních? Koukněte se do tohoto článku. A dýňovou pomazánku najdete pod tímto odkazem.