Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • Vlogy
  • O mně
  • Spolupráce
Polévky

Dýňová polévka

Rovnou na recept

Dýňová polévka je dlouhotrvajícím hitem. V průběhu celého podzimu na ni narazíte snad ve všech jídelních lístcích restaurací, v časopisech i na blozích. I já na ni mám hlavně na začátku podzimu chuť, ale přiznám se, že jedna porce dýňové polévky ročně mi vždy stačí. Tahle je ale tak dobrá, že si jdu přidat! 🙂

Vytvořila jsem doma vlastní tradici, že dýňovou polévkou vítáme podzim. Jakmile podzim oficiálně začne, tedy 22. nebo 23. září, uvařím dýňovou polévku.

Dýňová polévka na talíři, dýňová semínka, dřevěný stůl a kolem dýně a podzimní listy

K radosti všech musím zmínit, že je to recept, který musí zvládnout opravdu každý. Uvádím míry z kuchařky, ale hlavně koření dávám vždy podle chuti, takže:

Recept | Dýňová polévka

Od: Češka z Česka
  • 6 září, 2021
  • 4
  • 30 min
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 500 g dýně Hokkaido
  • 1 cibule
  • máslo (cca 2 lžíce na osmažení cibulky)
  • vývar nebo voda cca 0,5 l
  • 250 ml smetany min. 33% (1 kelímek)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 sušená chilli paprička (cca 1 lžička mleté)
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
Postup
Step 1
Omyji dýni a na menší kostičky ji nakrájím i se slupkou (dýně Hokkaido se jí i se slupkou).
Step 2
Nakrájím cibulku a dám ji do hrnce smažit na másle. Až cibule nezesklovatí, přidám kousky dýně, důkladně promíchám a ze všech stran opeču.
Step 3
Po chvilce zaliji vývarem nebo vodou tak, aby byly kousky ponořené, cca 0,5 l. Přiklopím pokličkou a vařím do měkka.
Step 4
Když je dýně měkká, přiliji smetanu, ztlumím plamen a tyčovým mixérem rozmixuji.
Step 5
Přidám sůl, pepř, chilli a prolisovaný česnek – ochutnávám a ladím polévku do výsledné podoby, neboť už jen chvilku provařit a je to. Když polévka chutná tak, jak dýňová polévka chutnat má, je hotovo!

Štítky

  • Dýně
  • Podzim

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Ovocný sorbet s proseccem
Makovec

Související články

Vdolky
Slané

Vdolky

Ořechová bábovka
Sladké

Ořechová bábovka

Sladký podmáslový chlebíček s ořechy
Sladké

Sladký podmáslový chlebíček s ořechy

2 comments

  • Dadja
    7 října, 2017

    Ahoj z Nemecka, dynova polevka vypada skvele, ja ji delam podobne. Jen pridavam jeste malou sklenicku bileho vina a lzicku kari koreni. Vyvar pouzivam kureci. Je opravdu lahodna a vino ji da tak trosku delikatni chut. Hezky blog, pozdravuji do Cech – Dadja :-))

    Reply
    • Češka z Česka
      7 října, 2017

      Ahoj, zdravím do Německa a děkuji za tip – vyzkouším! 🙂 Jana

      Reply

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Jakusová

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

…

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bylinky
  • Bábovka
  • Dýně
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jahody
  • Jaro
  • Jihočeský kraj
  • Kapusta
  • Králičí maso
  • Královehradecký kraj
  • Kuřecí maso
  • Kynuté těsto
  • Křen
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Pardubický kraj
  • Podzim
  • Povidla
  • Rozhovory
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Smetana
  • Spolupráce
  • Staročeské recepty
  • Středočeský kraj
  • Svatomartinské hody
  • Tvaroh
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vlog
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima
  • Čokoláda
  • Řepa

Rubriky

  • Bylinky
  • Česká kuchyně
    • Cukroví
    • Hlavní jídla
    • Nápoje
    • Polévky
    • Saláty
    • Sladké
    • Slané
  • České značky
  • Nezařazeno
  • Suroviny
  • Vlogy
  • Z cest
  • Zvyky a tradice
  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení | Češka z Česka | Jana Jakusová © 2023
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Necessary
Vždy povoleno
Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.
ULOŽIT A PŘIJMOUT