Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Bylinky

Bez černý

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni,” se neříká nadarmo. Bez černý je známý keř, který se často vysemení tam, kde jsme neměli v plánu.Mnozí ho pokládají za plevel, dokud se nedozví, jak úžasně působí na naše zdraví.

Využití Bezu černého najdeme v kůře (březen – duben), květech (květen – červen), listech (květen – červenec) a plodech (srpen – září).

Květy trháme za suchého počasí v květnu a červnu, nejlépe před úplným rozvinutím, kdy je účinek největší. Listy bezu černého trháme také v květnu až červnu.

Bezová kůra je nejúčinnější čerstvá z mladých větví. Loupe se v březnu a dubnu. Kůra má tytéž účinky jako listy, ale mnohem silnější. Nejsilnější je však kořen bezu, který se používá hlavně pro přípravu kloktadla.

Sušíme ve stínu nebo ve větrané místnosti, v sušičce max. do 45 stupňů. Květy se nesmí zapařit nebo zhnědnout.

Využití Bezu černého, lidově také bezinek, bzinek, kozinek, smradinek, psího bezu,… je mnoho.

V souvislosti s ročním obdobím můžete využít listy, ale hlavně populární květy, ze kterých se dělá známý bezový sirup nebo také kosmatice. Květy si můžete také usušit na zimu a připravovat z nich čaje (odvary), které pijte jak vlažné, tak studené,…

Květy bezu jsou snadno dostupné a v mé domácí lékárničce naprosto nepostradatelné! 🙂

Čaj (nálev) z usušených květů:

  • Pomáhá při nachlazení,
  • začínající chřipce,
  • rýmě,
  • kašli,
  • horečce.

Můžeme osladit medem (ne vřelý, aby se nezničily cenné látky v medu).

Vlažný neslazený čaj (odvar) z květů:

  • proti zácpě,
  • vysokému krevnímu tlaku,
  • jako močopudný prostředek,
  • při ledvinových chorobách,
  • nemocech močového měchýře,
  • ledvinových a močových kamenech,
  • prostatě,
  • vodnatelnosti,

Studený neslazený čaj (odvar) z květů popíjíme:

  • při žaludečních nevolnostech,
  • žaludeční a střevní kolice,
  • žaludečních křečích,
  • žlučníkových obtížích,
  • plynatosti,
  • menstruačních bolestech,
  • migréně.

Neslazený studený čaj pijeme po šálcích pravidelně jednu hodinu po jídle k upravení zažívacích poruch a jako mírně projímací prostředek.

Teplý odvar z květů držíme v ústech:

  • při chrapotu,
  • začínajícím kašli,
  • bolení v krku,
  • obtížném odkašlávání,
  • zánětu dásní,
  • otoku dásní,
  • při aftech.

Obklady z listů Bezu černého:

Mladé listy rozemeleme nebo rozválcujeme válečkem na těsto, aby se porušila jejich struktura, a přikládáme:

  • na bolestivé záněty kloubů,
  • znehybněné klouby,
  • na končetiny postižené revmatizmem.

Bez

Květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy, organické kyseliny jako kyselinu jablečnou, octovou, valerovou, vitamin C.

Plody obsahují třísloviny, cukry, kyselinu jablečnou, kyselinu panthotenovou, pektin, v čerstvém stavu vitamin C, ve slupce a v semenech vitamin A, skupinu vitamínů B.

Listy obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a velké množství vápníku.

Kosmatice - bez černý

bez černý plod

Bez černý - keř - plod

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Chřestový krém
Kosmatice

Související články

Pampeliška lékařská
Bylinky

Pampeliška lékařská

Meduňka lékařská
Bylinky

Meduňka lékařská

Sedmikráska chudobka
Bylinky

Sedmikráska chudobka

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

…

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.