parallax background

Bez černý

Kuře na paprice
Červen 3, 2016
Hluchavka
Červen 13, 2016
 

"Před heřmánkem smekni, před bezem klekni," se neříká nadarmo. Bez černý je známý keř, který se často vysemení tam, kde jsme neměli v plánu. Mnozí ho pokládají za plevel, dokud se nedozví, jak úžasně působí na naše zdraví. Využití Bezu černého najdeme v kůře (březen - duben), květech (květen - červen), listech (květen - červenec) a plodech (srpen - září).

 

Květy trháme za suchého počasí v květnu a červnu, nejlépe před úplným rozvinutím, kdy je účinek největší. Listy bezu černého trháme také v květnu až červnu. Bezová kůra je nejúčinnější čerstvá z mladých větví. Loupe se v březnu a dubnu. Kůra má tytéž účinky jako listy, ale mnohem silnější. Nejsilnější je však kořen bezu, který se používá hlavně pro přípravu kloktadla. Sušíme ve stínu nebo ve větrané místnosti, v sušičce max. do 45 stupňů. Květy se nesmí zapařit nebo zhnědnout.

Využití Bezu černého, lidově také bezinek, bzinek, kozinek, smradinek, psího bezu,... je mnoho. V souvislosti s ročním obdobím můžete využít listy, ale hlavně populární květy, ze kterých se dělá známý bezový sirup nebo také kosmatice. Květy si můžete také usušit na zimu a připravovat z nich čaje (odvary), které pijte jak vlažné, tak studené,... Květy bezu jsou snadno dostupné a v mé domácí lékárničce naprosto nepostradatelné! :)

 

 

Čaj (nálev) z usušených květů:

  • Pomáhá při nachlazení,

  • začínající chřipce,

  • rýmě,

  • kašli,

  • horečce.

Můžeme osladit medem (ne vřelý, aby se nezničily cenné látky v medu). 

 

Vlažný neslazený čaj (odvar) z květů:

  • proti zácpě,

  • vysokému krevnímu tlaku,

  • jako močopudný prostředek,

  • při ledvinových chorobách,

  • nemocech močového měchýře,

  • ledvinových a močových kamenech,

  • prostatě,

  • vodnatelnosti,

 

Studený neslazený čaj (odvar) z květů popíjíme:

  • při žaludečních nevolnostech,

  • žaludeční a střevní kolice,

  • žaludečních křečích,

  • žlučníkových obtížích,

  • plynatosti,

  • menstruačních bolestech,

  • migréně.

Neslazený studený čaj pijeme po šálcích pravidelně jednu hodinu po jídle k upravení zažívacích poruch a jako mírně projímací prostředek.

 

Teplý odvar z květů držíme v ústech:

  • při chrapotu,

  • začínajícím kašli,

  • bolení v krku,

  • obtížném odkašlávání,

  • zánětu dásní,

  • otoku dásní,

  • při aftech.

 

Obklady z listů Bezu černého:

Mladé listy rozemeleme nebo rozválcujeme válečkem na těsto, aby se porušila jejich struktura, a přikládáme:

  • na bolestivé záněty kloubů,

  • znehybněné klouby,

  • na končetiny postižené revmatizmem.


 

Květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy, organické kyseliny jako kyselinu jablečnou, octovou, valerovou, vitamin C.

Plody obsahují třísloviny, cukry, kyselinu jablečnou, kyselinu panthotenovou, pektin, v čerstvém stavu vitamin C, ve slupce a v semenech vitamin A, skupinu vitamínů B.

Listy obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a velké množství vápníku.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *