Před heřmánkem smekni, před bezem klekni,“ se neříká nadarmo. Bez černý je známý keř, který se často vysemení tam, kde jsme neměli v plánu.Mnozí ho pokládají za plevel, dokud se nedozví, jak úžasně působí na naše zdraví.
Využití Bezu černého najdeme v kůře (březen – duben), květech (květen – červen), listech (květen – červenec) a plodech (srpen – září).
Květy trháme za suchého počasí v květnu a červnu, nejlépe před úplným rozvinutím, kdy je účinek největší. Listy bezu černého trháme také v květnu až červnu.
Bezová kůra je nejúčinnější čerstvá z mladých větví. Loupe se v březnu a dubnu. Kůra má tytéž účinky jako listy, ale mnohem silnější. Nejsilnější je však kořen bezu, který se používá hlavně pro přípravu kloktadla.
Sušíme ve stínu nebo ve větrané místnosti, v sušičce max. do 45 stupňů. Květy se nesmí zapařit nebo zhnědnout.
Využití Bezu černého, lidově také bezinek, bzinek, kozinek, smradinek, psího bezu,… je mnoho.
V souvislosti s ročním obdobím můžete využít listy, ale hlavně populární květy, ze kterých se dělá známý bezový sirup nebo také kosmatice. Květy si můžete také usušit na zimu a připravovat z nich čaje (odvary), které pijte jak vlažné, tak studené,…
Květy bezu jsou snadno dostupné a v mé domácí lékárničce naprosto nepostradatelné! 🙂
Čaj (nálev) z usušených květů:
- Pomáhá při nachlazení,
- začínající chřipce,
- rýmě,
- kašli,
- horečce.
Můžeme osladit medem (ne vřelý, aby se nezničily cenné látky v medu).
Vlažný neslazený čaj (odvar) z květů:
- proti zácpě,
- vysokému krevnímu tlaku,
- jako močopudný prostředek,
- při ledvinových chorobách,
- nemocech močového měchýře,
- ledvinových a močových kamenech,
- prostatě,
- vodnatelnosti,
Studený neslazený čaj (odvar) z květů popíjíme:
- při žaludečních nevolnostech,
- žaludeční a střevní kolice,
- žaludečních křečích,
- žlučníkových obtížích,
- plynatosti,
- menstruačních bolestech,
- migréně.
Neslazený studený čaj pijeme po šálcích pravidelně jednu hodinu po jídle k upravení zažívacích poruch a jako mírně projímací prostředek.
Teplý odvar z květů držíme v ústech:
- při chrapotu,
- začínajícím kašli,
- bolení v krku,
- obtížném odkašlávání,
- zánětu dásní,
- otoku dásní,
- při aftech.
Obklady z listů Bezu černého:
Mladé listy rozemeleme nebo rozválcujeme válečkem na těsto, aby se porušila jejich struktura, a přikládáme:
- na bolestivé záněty kloubů,
- znehybněné klouby,
- na končetiny postižené revmatizmem.
Květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy, organické kyseliny jako kyselinu jablečnou, octovou, valerovou, vitamin C.
Plody obsahují třísloviny, cukry, kyselinu jablečnou, kyselinu panthotenovou, pektin, v čerstvém stavu vitamin C, ve slupce a v semenech vitamin A, skupinu vitamínů B.
Listy obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a velké množství vápníku.