Kulajda - Češka z Česka
parallax background

Kulajda

Rybízový koláč
Červenec 17, 2019
Angreštové poháry
Srpen 12, 2019

Jihočeská kulajda, to je smetanová polévka s houbami a koprem. A jak už to u receptů bývá, neexistuje univerzální recept. Její chuť ale vždycky připomene léto, kdy nejen jihočeské lesy voní houbami a na zahrádce se zelená aromatický kopr.

Uvařte si kulajdu a naplánujte výlet třeba na Šumavu. Léto a čas výletů je tady! :)

 

Ingredience:

4 porce, 10 min doba přípravy (+namočení sušených hub cca 1 hod), 20 min vaření

3 lžíce másla

1 cibule

2 lžíce mouky

1 l vody

2 sušené bobkové listy

5 kuliček nového koření

čerstvě mletý pepř

1–2 hrsti čerstvých nebo sušených hub

4 středně velké brambory

1 lžička drceného kmínu

200 ml smetany ke šlehání nebo zakysané smetany

2-3 lžíce octa

4 vejce

kopr

sůl


Postup:

1. Sušené houby zaliji vodou a nechám je nasáknout cca 1 hod. Pokud používám čerstvé houby, tak je nejprve očistím, nakrájím a osmažím na másle do změknutí.

2. Zvlášť na másle osmažím cibulku a až zesklovatí, zapráším ji moukou a vytvořím jíšku. Míchám, opékám ji dorůžova, a pak ji zaliji vodou. Přidám bokové listy, nové koření, kmín, čerstvě mletý pepř a sůl. Přidám houby i s vodou, ve které byly namočené a na malé kostičky nakrájené brambory (nové brambory neloupu).

3. Když jsou brambory měkké, vmíchám smetanu, kopr a dochutím octem, solí a pepřem. V hrnečku vidličkou rozkvedlám 4 vajíčka a vliji je do polévky. Krátce povařím a je to! :)

Recept vznikl ve spolupráci s českým e-shopem www.chut.cz, kde můžete koupit kvalitní koření, směsi koření, sušenou zeleninu a houby dle libosti. :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *