Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Suroviny

Rajčata

Rajčatům se také poeticky říká rajská jablíčka a pěstují se v mnoha velikostech a odrůdách. Narazit můžeme na červená a kulatá, podlouhlá, malá a třeba i žlutá. Rajčata, která jsou vypěstovaná v sezóně na zahradě nebo na farmě chutnají a voní nejlépe, o tom žádná. 🙂 V našich podmínkách plodí od června do října.

Rajče

Jak tomu už u zeleniny bývá, i rajčata jsou velmi zdravá a bohatá na antioxidanty, které pomáhají snižovat riziko civilizačních chorob a rakoviny.

Rajčata obsahují řadu minerálních látek a vitamínů, které chrání tělo proti volným radikálům a nabízejí ochranu proti nemocem. Účinnou látkou v rajčatech je lykopen – to je karotenová složka, obsažená v buněčných stěnách, která dává rajčatům červenou barvu. Tepelnou úpravou se uvolňuje a lépe se vstřebává. Rajčata tepelně upravená poskytují dvakrát více lykopenu než syrová. Čím jsou plody menší, tím silnější mají účinek.

Ve zkratce:

  • rajčata mají zklidňující účinky a pomáhají před únavou a stresem
  • zlepšují náladu a spánek
  • mají antibiotický účinek, brzdí množení a růst mikroorganismů a plísní
  • posilují vylučování trávících šťáv, zlepšují činnost žaludku, střev
  • zlepšují trávení, mají mírný projímavý účinek
  • posilují činnost ledvin
  • posilují srdce a chrání před vysokým krevním
  • rajčata zlepšují krvetvorbu, stav cév, kapilár, křečových žil a prasklých žilek

A co si z rajčat připravit?

Špatnou volbou rozhodně není dát si je jen tak syrové nebo nakrájené v zeleninovém salátu. Rajčata mám ráda také nakrájená spolu s vařenými vejci a na drobno nakrájenou cibulkou. Můžete si je také usušit nebo uvařit lečo či rajskou polévku a pak mi klidně dejte vědět, jak se vám to povedlo. 🙂

Sledujte mě také na sociálních sítích a neuniknou vám žádné novinky a zajímavosti, které se sem nevejdou.

 

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Sněžka
Lečo

Související články

Jáhly
Suroviny

Jáhly

Hrášek
Suroviny

Hrášek

Droždí
Suroviny

Droždí

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.