parallax background

Rajčata

Moučník z cukety
Září 3, 2016
Lečo
Září 9, 2016
 

Rajčata se pěstují v mnoha velikostech a odrůdách. Narazit můžeme tedy nejen na červená a kulatá rajčata, ale i na podlouhlá, malá a třeba i žlutá. Rajčata si můžeme v dnešní době dopřávat celý rok koupená v obchodech. Rajčata, která jsou vypěstovaná v sezóně na zahradě nebo na farmě chutnají ale nejlépe. Dokonce o hodně lépe než ta ze supermarketu. V našich podmínkách plodí domácky vypěstovaná rajčata od června do října.

Jak tomu už u zeleniny bývá, i rajčata jsou velmi zdravá a bohatá na antioxidanty, které pomáhají snižovat riziko civilizačních chorob a rakoviny.

Rajčata obsahují řadu minerálních látek a vitamínů, které chrání tělo proti volným radikálům a nabízejí ochranu proti nemocem. Účinnou látkou v rajčatech je lykopen – to je karotenová složka, obsažená v buněčných stěnách, která dává rajčatům červenou barvu. Tepelnou úpravou se uvolňuje a lépe se vstřebává. Rajčata tepelně upravená poskytují dvakrát více lykopenu než syrová. Čím jsou plody menší, tím silnější mají účinek.

 

Ve zkratce:

  • rajčata mají zklidňující účinky a pomáhají před únavou a stresem

  • zlepšují náladu a spánek

  • mají antibiotický účinek, brzdí množení a růst mikroorganismů a plísní

  • posilují vylučování trávících šťáv, zlepšují činnost žaludku, střev

  • zlepšují trávení, mají mírný projímavý účinek

  • posilují činnost ledvin

  • posilují srdce a chrání před vysokým krevním

  • rajčata zlepšují krvetvorbu, stav cév, kapilár, křečových žil a prasklých žilek

 

A co si z rajčat připravit?

Špatnou volbou rozhodně není dát si je jen tak syrové, nebo nakrájené v zeleninovém salátu. Rajčata mám ráda také nakrájená spolu s vařenými vejci a na drobno nakrájenou cibulkou. Můžete si rajčata také usušit nebo uvařit rajskou polévku a pak mi klidně dát vědět, jak se vám povedla :)

 

 

 

Vaše Češka z Česka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *