Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
    • Výstupy v médiích
Z cest

Sněžka

Jistě víte, že je Sněžka hora, dokonce nejvyšší hora České republiky, která měří 1603 m n. m. V tomto článku vám shrnu pár základních informací, které můžete využít, pokud se rozhodněte Sněžku zdolat. 🙂

Na Sněžku se můžete vydat hned několika způsoby z Pece pod Sněžkou. Parkování je ve městě za 120 Kč na celý den, a pokud se vydáte pěšky, celý den vám cesta vážně zabere. Parkovali jsme v pátek v 10:30 hod a po našem příjezdu se během pár minut zaplnilo celé parkoviště. O víkendu je vytížení parkoviště pravděpodobně větší, tak na to raději pamatujte a vyjeďte dříve. Nejjednodušší, nejrychlejší a nejdražší variantou jak se dostat na Sněžku je, že se svezete lanovkou. S touhle variantou jsme při naší cestě vůbec nepočítali, protože jsme chtěli jít pěšky a vychutnat si tak krásy Krkonošského národního parku, který stojí za to vidět. Pro náš turistický výlet jsme si vybrali trasu značenou zeleně. Cestou k Chalupě na Rozcestí jsme nepotkali snad žádného dalšího turistu, široko daleko byla pouze naše čtyřčlenná skupinka. V Chalupě na rozcestí jsme si dali oběd – tématicky polévku Krkonošské kyselo (55 Kč) a Maso na houbách s rýží (109 Kč). Obojí můžeme doporučit. Ceny jsou nižší než např. na Luční boudě, kde jsme oběd plánovali. Posilnění jsme se vydali dál, tentokrát už po červené turistické trase, přes Studniční horu na Luční boudu, hodně frekventovanou zastávku turistů. I tam jsme se na chvilku zastavili a dali si vynikající dezert – palačinky s borůvkami, zmrzlinou, šlehačkou (100 Kč) a výborné místní pivo Paroháč (50 Kč). Posilnění jsme se vydali dál na cestu přes Úpské rašeliniště. Před námi už byla vidět Sněžka a my posbírali všechny síly na cestu po strmé skalnaté hoře. Vybrali jsme si strmější, sice kratší, ale o to horší cestu. 🙂 Cesta je ale důležitější než cíl a my pak ze sebe mohli mít ještě větší radost, že jsme ji dobře zvládli.

Ze Sněžky jsme se vydali po žluté turistické trase směrem na Růžovou horu a Růžohorky. Z Růžohorek jsme pokračovali po zelené turistické trase do Pece pod Sněžkou. Cesta zpět vedla skoro celá lesem, byla kratší a rychlejší, ale kupodivu možná náročnější, protože po přímém scházení dolů bolí od nárazů kolena a chodila.

Pokud byste chtěli jít stejnou cestou jako my, koukněte se na mapu naší trasy ZDE. Cestou uvidíte krásný výhled na hory, plno borůvek, květin, motýlů, růžových paloučků vřesu obecného a borovice kleč. Takže se domluvte s kamarády, koukněte se na předpověď počasí, oblečte se pohodlně a sportovně, vemte si s sebou raději repelent proti klíšťatům, opalovací krém, neprofukavou bundu, sluneční brýle, peníze, svačinu, dost pití a vyražte! Nebudete litovat!

Borovice klečborovicekvětinyvřesMaliny u cestyPříroda po cestě na Sněžku

Výlet na Sněžku
uschlé stromy2

Sněžka

Na seně

Cíl! Už jsme na Sněžce! 🙂

Víte, že první český název Sněžky byl Pahrbek Sněžný, později Sněžovka a až od roku 1823 Sněžka? Název Sněžka je odvozem od pojmenování „sněhem pokrytá“.

Naše první zastávka – Chalupa na Rozcestí, kde jsme si dali oběd:

oběd

Polévka

Naše druhá zastávka na posilnění – Luční bouda:

Pivo

Palačinky

Líbil se vám článek a nechcete, aby vám unikly další? Sledujte mě také na sociálních sítích a vše se včas dozvíte. 🙂

Štítky

  • Královehradecký kraj

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Mrkev
Rajčata

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Jakusová

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Hrnkový recept na mramorovou bábovku zvládne určitě každý. 🙌

1 hrnek cukru
2 vejce
1/2 hrnku oleje
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek mléka
prášek do pečiva
vanilkový cukr
kůra z citronu
2 lžíce kakaa

Postup:

1. Smíchám cukr s vejci, přidám olej, mouku, mléko, prášek do pečiva, vanilkový cukr a dobře promíchám.

2. Rozdělím těsto do dvou misek. Do jedné misky přidám podle chuti nastrouhanou kůru z citronu (nejlépe v bio kvalitě, nebo z citronu, který jsem nechala koupat se v octě cca 10 min).

3. Do další misky s těstem dám holandské kakao a promíchám.

5. Těsto naliji do vymazané formy a peču na 180°C asi 40 min.

Po upečení ještě horkou bábovku vyklopím na talíř, jde tak snadno. 👍

P.S.: Někdy prostě jen všechny ingredience smíchám pomocí šlehače a je to! ✌️

Recept si uložte.♥️

Těším se na vás u dalšího videa. 
Jana

#babovka #hrnkovyrecept #hrnickovyrecept #rychlerecepty #recept #rychlyrecept #milujemesladke #peceni #sladkepeceni #dnespecu #hezkycesky #videorecept #moucnik #ceskyblog #ceskyfoodblog #denmatek
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Hrnkový recept na mramorovou bábovku zvládne určitě každý. 🙌 1 hrnek cukru 2 vejce 1/2 hrnku oleje 2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek mléka prášek do pečiva vanilkový cukr kůra z citronu 2 lžíce kakaa Postup: 1. Smíchám cukr s vejci, přidám olej, mouku, mléko, prášek do pečiva, vanilkový cukr a dobře promíchám. 2. Rozdělím těsto do dvou misek. Do jedné misky přidám podle chuti nastrouhanou kůru z citronu (nejlépe v bio kvalitě, nebo z citronu, který jsem nechala koupat se v octě cca 10 min). 3. Do další misky s těstem dám holandské kakao a promíchám. 5. Těsto naliji do vymazané formy a peču na 180°C asi 40 min. Po upečení ještě horkou bábovku vyklopím na talíř, jde tak snadno. 👍 P.S.: Někdy prostě jen všechny ingredience smíchám pomocí šlehače a je to! ✌️ Recept si uložte.♥️ Těším se na vás u dalšího videa. Jana #babovka #hrnkovyrecept #hrnickovyrecept #rychlerecepty #recept #rychlyrecept #milujemesladke #peceni #sladkepeceni #dnespecu #hezkycesky #videorecept #moucnik #ceskyblog #ceskyfoodblog #denmatek
1 dnem ago
View on Instagram |
1/9
PRVNÍ MÁJ & SVÁTEK PRÁCE
jsme letos oslavili prací na zahradě. ☺️ Pusu jsme si pak dali na zahradě pod rozkvetlou arónií. ☺️
Takhle krásně nás před týdnem zachytila @michaela.kozena.photography 📸😍

A co říká tradice?

Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy. 

Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰

Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘

#prvnimaj #kveten #maj #tradice #jaro #cesketradice #svateklasky
PRVNÍ MÁJ & SVÁTEK PRÁCE
jsme letos oslavili prací na zahradě. ☺️ Pusu jsme si pak dali na zahradě pod rozkvetlou arónií. ☺️
Takhle krásně nás před týdnem zachytila @michaela.kozena.photography 📸😍

A co říká tradice?

Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy. 

Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰

Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘

#prvnimaj #kveten #maj #tradice #jaro #cesketradice #svateklasky
PRVNÍ MÁJ & SVÁTEK PRÁCE
jsme letos oslavili prací na zahradě. ☺️ Pusu jsme si pak dali na zahradě pod rozkvetlou arónií. ☺️
Takhle krásně nás před týdnem zachytila @michaela.kozena.photography 📸😍

A co říká tradice?

Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy. 

Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰

Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘

#prvnimaj #kveten #maj #tradice #jaro #cesketradice #svateklasky
PRVNÍ MÁJ & SVÁTEK PRÁCE
jsme letos oslavili prací na zahradě. ☺️ Pusu jsme si pak dali na zahradě pod rozkvetlou arónií. ☺️
Takhle krásně nás před týdnem zachytila @michaela.kozena.photography 📸😍

A co říká tradice?

Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy. 

Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰

Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘

#prvnimaj #kveten #maj #tradice #jaro #cesketradice #svateklasky
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
PRVNÍ MÁJ & SVÁTEK PRÁCE jsme letos oslavili prací na zahradě. ☺️ Pusu jsme si pak dali na zahradě pod rozkvetlou arónií. ☺️ Takhle krásně nás před týdnem zachytila @michaela.kozena.photography 📸😍 A co říká tradice? Prvomájové políbení 🌸😘pod rozkvetlou třešní, jabloní či jiným stromem je romantický zvyk. Polibek ženám slibuje celoroční krásu, zdraví, lásku a zamilovanému páru zajišťuje plodnost.🤰 Líbací tradice ale není nijak stará, jelikož ještě v 19. století nebylo možné, aby si zamilovaní projevovali svou náklonnost polibkem na veřejnosti.☺️ Polibek byl považován za velmi intimní projev lásky.🫣🫢 Pusy pod rozkvetlým stromem nejspíš přišly až s úspěchem Máje Karla Hynka Máchy.  Před tím byly na vesnicích zvykem tzv. chodníčky lásky, které spojovaly chalupy, kde mladí milenci s rodiči bydleli. Ještě před rozbřeskem zamilované dvojice cestičky vysypávaly pilinami, pískem nebo vápnem, aby tak daly všem ve vsi najevo, že se milují. 🥰 Další tradici byly malé májky. Vedle těch velkých Májek vztyčených na obci, stavěli svobodní chlapci své osobní malé májky (většinou pentlemi ozdobené mladé napučené břízky) před okny dívky, které chtěli vyjádřit svou náklonnost a okouzlit ji.💘 #prvnimaj #kveten #maj #tradice #jaro #cesketradice #svateklasky
1 týdnem ago
View on Instagram |
2/9
Takhle krásně modrou letos vymalovala příroda. 💙

Nakrájela jsem 1/2 hlávky červeného zelí do hrnce, zalila vodou, aby bylo dost ponořené a šla tam dobře dát vejce, 2 lžíce octa.

Vejce jsem vařila 10 min a potom nechala v nálevu odstát 12 hod.

A bylinkové motivy? 🍀 Lístky stačí pevně upevnit v silonce. Jednoduché a krásné, co myslíte? 😊 ♥️

Krásné Velikonoce! 🐣🌷🪻

#velikonoce #tradiceprirodnibarveni #tradice #cesko #jaro #jarnitrendy
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Takhle krásně modrou letos vymalovala příroda. 💙 Nakrájela jsem 1/2 hlávky červeného zelí do hrnce, zalila vodou, aby bylo dost ponořené a šla tam dobře dát vejce, 2 lžíce octa. Vejce jsem vařila 10 min a potom nechala v nálevu odstát 12 hod. A bylinkové motivy? 🍀 Lístky stačí pevně upevnit v silonce. Jednoduché a krásné, co myslíte? 😊 ♥️ Krásné Velikonoce! 🐣🌷🪻 #velikonoce #tradiceprirodnibarveni #tradice #cesko #jaro #jarnitrendy
3 týdny ago
View on Instagram |
3/9
Věděli jste, že mazanec se poprvé objevil už ve středověku?

Ale v podobě, jak ho známe dnes, se peče až od 18. století.

Je symbolem konce půstu a každá surovina má svůj význam:

kříž – požehnání,
kulatý tvar – znovuzrození,
rozinky – plodnost a hojnost,
mandlové lupínky – bohatství.

Recept na mazanec najdete na mém webu ceskazceska.cz

Chcete víc zajímavostí a receptů? Sledujte můj profil!♥️ 

#mazanec #velikonoce #tradice #recepty #foodblog #recept #velikonocnirecepty #ceskezvykyatradice #cesko #ceskyfoodblog
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Věděli jste, že mazanec se poprvé objevil už ve středověku? 
Ale v podobě, jak ho známe dnes, se peče až od 18. století. Je symbolem konce půstu a každá surovina má svůj význam: 
kříž – požehnání,
kulatý tvar – znovuzrození,
rozinky – plodnost a hojnost,
mandlové lupínky – bohatství. Recept na mazanec najdete na mém webu ceskazceska.cz Chcete víc zajímavostí a receptů? Sledujte můj profil!♥️ #mazanec #velikonoce #tradice #recepty #foodblog #recept #velikonocnirecepty #ceskezvykyatradice #cesko #ceskyfoodblog
3 týdny ago
View on Instagram |
4/9
Na Zelený čtvrtek se všude rozléhalo ticho. 🤫Nezvonily zvony 🔕a někde se dokonce i kravám sundávaly zvony z krku. 🐮 Říkalo se, že „zvony odletěly do Říma“ a opět se rozezní při mši na Bílou sobotu. 

Funkci zvonů přebírali (a někde stále přebírají) chlapci „vrkáči“, někde i holky. Vrkáči chodili ve skupině po vesnicích s řehtačkami (vrkačkami, klepačkami, hrkačkami, chřestačkami) při každém klekání – časně ráno, v poledne a večer. Jejich obchůzky končily na Bílou sobotu, kdy obcházeli domy a říkali básničky o Jidášovi. Někde dostali kapesné, někde něco dobrého. 💸🤑

Hospodyně na Zelený čtvrtek vstávaly časně ráno, zametly dům a smetí donesly na křižovatku. To mělo zaručit, že se v domě nebudou držet blechy,… 🧹

Na Zelený čtvrtek se podle tradice jedlo něco zeleného, ať už špenát, špenátová polévka, jarní bylinková polévka, česnečka rovněž s mladými bylinkami, hrách, zelí, bylinková nádivka. 🥬🌱🌿

Pekly se sladké jidáše s medem. Med nesměl být kupovaný, ale darovaný. Darovaný med měl chránit před hadím ušknutím a žihadly.🐝🐍

Proč Zelený čtvrtek?🍀
Název vznikl zkomolením původního německého názvu Greindonnerstag (lkavý čtvrtek) na Gründonnerstag (Zelený čtvrtek).

A proč se má jíst něco zeleného? 🤔
Prý proto, abysme byli celý rok zdraví a svěží, jako je barva bylinek, které právě raší. Tenhle zvyk nemá nic společného s křesťanskou tradicí, spíše se ujal podle zkomoleného německého názvu tohoto dne. 🙂

#zelenyctvrtek #tradice #velikonoce #velikonoce2025 #hezkycesky #dnesjim #recepty #recepty #tradicni #tradicnikuchyne #cesko
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Na Zelený čtvrtek se všude rozléhalo ticho. 🤫Nezvonily zvony 🔕a někde se dokonce i kravám sundávaly zvony z krku. 🐮 Říkalo se, že „zvony odletěly do Říma“ a opět se rozezní při mši na Bílou sobotu. Funkci zvonů přebírali (a někde stále přebírají) chlapci „vrkáči“, někde i holky. Vrkáči chodili ve skupině po vesnicích s řehtačkami (vrkačkami, klepačkami, hrkačkami, chřestačkami) při každém klekání – časně ráno, v poledne a večer. Jejich obchůzky končily na Bílou sobotu, kdy obcházeli domy a říkali básničky o Jidášovi. Někde dostali kapesné, někde něco dobrého. 💸🤑 Hospodyně na Zelený čtvrtek vstávaly časně ráno, zametly dům a smetí donesly na křižovatku. To mělo zaručit, že se v domě nebudou držet blechy,… 🧹 Na Zelený čtvrtek se podle tradice jedlo něco zeleného, ať už špenát, špenátová polévka, jarní bylinková polévka, česnečka rovněž s mladými bylinkami, hrách, zelí, bylinková nádivka. 🥬🌱🌿 Pekly se sladké jidáše s medem. Med nesměl být kupovaný, ale darovaný. Darovaný med měl chránit před hadím ušknutím a žihadly.🐝🐍 Proč Zelený čtvrtek?🍀 Název vznikl zkomolením původního německého názvu Greindonnerstag (lkavý čtvrtek) na Gründonnerstag (Zelený čtvrtek). A proč se má jíst něco zeleného? 🤔 Prý proto, abysme byli celý rok zdraví a svěží, jako je barva bylinek, které právě raší. Tenhle zvyk nemá nic společného s křesťanskou tradicí, spíše se ujal podle zkomoleného německého názvu tohoto dne. 🙂 #zelenyctvrtek #tradice #velikonoce #velikonoce2025 #hezkycesky #dnesjim #recepty #recepty #tradicni #tradicnikuchyne #cesko
4 týdny ago
View on Instagram |
5/9
Sezóna medvědího česneku je v plném proudu, tak si z něj připravte skvělé a velmi jednoduché pesto z medvědího česneku.👌

Ingredience (cca 200 ml pesta / 4 porce):

100 g medvědího česneku
50 g parmazánu (nebo jiného tvrdého sýra)
50 g vlašských ořechů
100 ml olivového oleje
sůl a pepř podle chuti

Postup:
1. Medvědí česnek omyji a osuštím.
2. V mixéru ho rozmixuji s oříšky, sýrem a olejem do hladka.
3. Dochutím solí s pepřem.
4. Skladuji ve skleničce v lednici – navrch naleji trochu oleje, aby pesto vydrželo déle.

TIP: Výborně chutná s těstovinami, na topince nebo jako dip ke grilovanému masu a zelenině.

Uložte si recept a dejte vědět, jestli se do něj taky pustíte! 🤩🙌

#medvedicesnek #domacipesto #jarniinspirace #recept #bylinky #sezonnikuchyne #recepty #recept #rychlerecepty #rychlyrecept #jaro
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Sezóna medvědího česneku je v plném proudu, tak si z něj připravte skvělé a velmi jednoduché pesto z medvědího česneku.👌 Ingredience (cca 200 ml pesta / 4 porce): 100 g medvědího česneku 50 g parmazánu (nebo jiného tvrdého sýra) 50 g vlašských ořechů 100 ml olivového oleje sůl a pepř podle chuti Postup: 1. Medvědí česnek omyji a osuštím. 2. V mixéru ho rozmixuji s oříšky, sýrem a olejem do hladka. 3. Dochutím solí s pepřem. 4. Skladuji ve skleničce v lednici – navrch naleji trochu oleje, aby pesto vydrželo déle. TIP: Výborně chutná s těstovinami, na topince nebo jako dip ke grilovanému masu a zelenině. Uložte si recept a dejte vědět, jestli se do něj taky pustíte! 🤩🙌 #medvedicesnek #domacipesto #jarniinspirace #recept #bylinky #sezonnikuchyne #recepty #recept #rychlerecepty #rychlyrecept #jaro
4 týdny ago
View on Instagram |
6/9
Ideální oběd (nejen) na Velikonoční pondělí, 
kdy není čas ani chuť na to být v kuchyni. 🌸🪻

Dopoledne během chvilinky připravíte s minimem zašpiněného nádobí a po cca 2-2,5 hod vytáhnete z trouby a můžete servírovat. Kuře peču déle, maso se pak krásně rozpadá od kosti a kůžička je vypečená.🍗👌

Potřebujete (orientačně):
1 celé kuře nebo stehna
máslo
brambory i se slupkou
1 cibule
3 mrkve
mražený hrášek
kmín
pepř
sladká paprika
sůl

1. Nakrájím zeleninu na větší kusy, brambory nechám i se slupkou.
2. Přidám naporcované kuře, které ze všech stran osolím, opepřím, okmínuji a zapráším sladkou paprikou.
3. Na maso položím plátky másla, podliji cca polovinou hrnečku vody/bílého vína/piva nebo cideru a dám péct na 180 stupňů. 
4. V polovině pečení maso obrátím, podle potřeby maso polévám výpekem a přilévám trochu vody, aby se tvořil sosík. Na maso přidám v průběhu ještě jednou další plátky másla. Asi půl hodiny před koncem maso obrátím opět kůží nahoru a cca 7 min před koncem přidám mražený hrášek.

Tak co, bude tohle jídlo i vaše velikonoční tradice? ♥️

#Velikonoce #tradice #jaro #rychlerecepry #hezkycesky #sezonnisuroviny #velikonocnipondeli #cesketradice #rodina #pecenekure #dnesjim #recept #recepty #snadnerecepty
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Ideální oběd (nejen) na Velikonoční pondělí, kdy není čas ani chuť na to být v kuchyni. 🌸🪻 Dopoledne během chvilinky připravíte s minimem zašpiněného nádobí a po cca 2-2,5 hod vytáhnete z trouby a můžete servírovat. Kuře peču déle, maso se pak krásně rozpadá od kosti a kůžička je vypečená.🍗👌 Potřebujete (orientačně): 1 celé kuře nebo stehna máslo brambory i se slupkou 1 cibule 3 mrkve mražený hrášek kmín pepř sladká paprika sůl 1. Nakrájím zeleninu na větší kusy, brambory nechám i se slupkou. 2. Přidám naporcované kuře, které ze všech stran osolím, opepřím, okmínuji a zapráším sladkou paprikou. 3. Na maso položím plátky másla, podliji cca polovinou hrnečku vody/bílého vína/piva nebo cideru a dám péct na 180 stupňů. 4. V polovině pečení maso obrátím, podle potřeby maso polévám výpekem a přilévám trochu vody, aby se tvořil sosík. Na maso přidám v průběhu ještě jednou další plátky másla. Asi půl hodiny před koncem maso obrátím opět kůží nahoru a cca 7 min před koncem přidám mražený hrášek. Tak co, bude tohle jídlo i vaše velikonoční tradice? ♥️ #Velikonoce #tradice #jaro #rychlerecepry #hezkycesky #sezonnisuroviny #velikonocnipondeli #cesketradice #rodina #pecenekure #dnesjim #recept #recepty #snadnerecepty
1 měsíc ago
View on Instagram |
7/9
Dejte mi vědět do komentáře, co z medvědího česneku připravujete vy. 🙌 🌱🐻

#medvedicesnek #jaro #superpotraviny #ceskazceska #lokalni #sezonnisuroviny #dnesjim #recepty #cesko #jaro #rychlerecepty #snadnerecepty
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Dejte mi vědět do komentáře, co z medvědího česneku připravujete vy. 🙌 🌱🐻 #medvedicesnek #jaro #superpotraviny #ceskazceska #lokalni #sezonnisuroviny #dnesjim #recepty #cesko #jaro #rychlerecepty #snadnerecepty
1 měsíc ago
View on Instagram |
8/9
DUŠIČKY 👻🕯
Dříve se věřilo, že v předvečer Dušiček vystupují duše z očistce. Aby si ošetřily popálené rány, nechávalo se doma v lampě místo oleje máslo a blízcí vypili sklenici studeného mléka, aby se duše ochladily...

Modlitba za duše:

Na dušičky pamatujme, z očistce jim pomáhejme!
Budou na nás vzpomínat, až my budem umírat…
V dušičkový večer, rozžehneme svíčky,
modlíme se tiše, při nich za dušičky.
Poslední již svíce, zvolna dohořívá,
za duše, jichž nikdo, nikdo nevzpomíná.

Dnes si připomínáme naše drahé zesnulé, navštěvujeme hřbitovy a zapalujeme na nich svíčky. 🕯

A právě svíčka má svoji symboliku. Plápolající oheň symbolizuje věčný život duše a teplo ohně zase lásku.❤️ 

Mám tenhle svátek moc ráda. 

#dusicky #svatekvsechsvatych #pamatkazesnulych #tradice #zvykyatradice #podzim #podzim2024 #podzimjetady #halloween
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
DUŠIČKY 👻🕯 Dříve se věřilo, že v předvečer Dušiček vystupují duše z očistce. Aby si ošetřily popálené rány, nechávalo se doma v lampě místo oleje máslo a blízcí vypili sklenici studeného mléka, aby se duše ochladily... Modlitba za duše: Na dušičky pamatujme, z očistce jim pomáhejme! Budou na nás vzpomínat, až my budem umírat… V dušičkový večer, rozžehneme svíčky, modlíme se tiše, při nich za dušičky. Poslední již svíce, zvolna dohořívá, za duše, jichž nikdo, nikdo nevzpomíná. Dnes si připomínáme naše drahé zesnulé, navštěvujeme hřbitovy a zapalujeme na nich svíčky. 🕯 A právě svíčka má svoji symboliku. Plápolající oheň symbolizuje věčný život duše a teplo ohně zase lásku.❤️ Mám tenhle svátek moc ráda. #dusicky #svatekvsechsvatych #pamatkazesnulych #tradice #zvykyatradice #podzim #podzim2024 #podzimjetady #halloween
6 měsíců ago
View on Instagram |
9/9

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bylinky
  • Bábovka
  • Dýně
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jahody
  • Jaro
  • Jihočeský kraj
  • Kapusta
  • Králičí maso
  • Královehradecký kraj
  • Kuřecí maso
  • Kynuté těsto
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mleté maso
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Pardubický kraj
  • Podzim
  • Povidla
  • Rozhovory
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Smetana
  • Spolupráce
  • Staročeské recepty
  • Svatomartinské hody
  • Tvaroh
  • Uzené maso
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vlog
  • Vysočina
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima
  • Čokoláda

Rubriky

  • Bylinky
  • Česká kuchyně
    • Cukroví
    • Hlavní jídla
    • Nápoje
    • Polévky
    • Saláty
    • Sladké
    • Slané
  • České značky
  • Nezařazeno
  • Suroviny
  • Vlogy
  • Výstupy v médiích
  • Z cest
  • Zvyky a tradice
  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení | Češka z Česka | Jana Jakusová © 2025
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Necessary
Vždy povoleno
Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.
ULOŽIT A PŘIJMOUT