Pokud jste zasadili cukety, s největší pravděpodobností jich nyní máte tolik, že ani nevíte, co s nimi. Cuketám se totiž většinou daří a není potřeba do jejich pěstování dát příliš péče. Naštěstí využití cuket je široké. Můžete je grilovat, zapékat, upéct z nich sladký moučník i je naložit. A právě taková křupaná nakládaná cuketa se vám bude hodit i v době, kdy už bude po úrodě.
Cuketu jsem naložila ve spolupráci s Bzeneckým octem, který je na jižní Moravě vyráběn přírodní cestou a podle tradiční receptury už 100 let.
Recept | Nakládaná křupavá zelenina
- 29 července, 2021
- 20 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 500 g cuket
- 3 cibule
- 2 lžíce soli
- Na lák
- 500 ml jablečného octa
- 140 g krupicového cukru
- 1 lžička hořčičného semínka
- 1 lžička hořčičného prášku nebo mletého hořčičného semínka
- 1/2 lžičky sušené chilli papričky
- 1 lžička mleté kurkumy
Postup
- Step 1
- 1. Cukety nakrájím na tenká kolečka (můžete použít mandolínu nebo pomocí robotu s krouhacím nástavcem), nakrájím i cibuli na tenké plátky.
- Step 2
- 2. Cuketu i cibuli vložím do mísy, posypu solí a zaliji ledovou vodou. Promíchám a nechám hodinu stát.
- Step 3
- 3.Scedím a osuším papírovými nebo čistými látkovými utěrkami (aby voda ze zeleniny neředila nálev).
- Step 4
- 4. V rendlíku přivedu k varu suroviny na lák a 3 min vařím, aby se rozpustil cukr. Nechám mírně zchladnout, aby lák zůstal stále horký a přidám cukety. Promíchám a směsí naplním 2 sterilizované půllitrové sklenice.
- Step 5
- 5. Uzavřu a nechám několik dnů odležet v ledničce nebo v chladném sklepě a temnu. Pokud se hned nesnědí, uchovat se takhle dají i několik měsíců. 🙂
Můj tip: Přidat můžete i na stejné kusy nakrájený patizon.
Nakládaná křupavá cuketa se skvěle hodí k uzenému masu, pošírované rybě, burgerům a hotdogům.