parallax background

Hrášek

Třešně
Červenec 2, 2016
Angrešt
Červenec 21, 2016
 

Víte, že zelený hrášek spolu s lusky je zelenina a po dozrání je z něho hrách, luštěnina? Hrášek i hrách je výživově velmi cenná potravina, kterou bysme do svého jídelníčku měli pravidelně zařazovat, stejně tak jako naši předkové. Naši předkové jedli hrách téměř denně na různé způsoby. O tom napíši ale zase někdy příště. :) V následujícím článku se budu věnovat nedozrálému hrášku - zelenině.

Hrášek je výborný syrový - když je mladý, je sladký a růstem dozrává a mění se v hrách. Mladý hrášek můžeme jíst s celým luskem, ale to doporučuji pouze pokud si ho vypěstujeme sami nebo v BIO kvalitě, aby nebyl chemicky ošetřen. Hrášek můžeme také zmrazit nebo sterilizovat, ale úpravou ztrácí řadu cenný látek. Použití jak čerstvého, mraženého i sterilizovaného hrášku je mnoho -  přidávat do polévek, omelet, salátů, k rýži i těstovinám, spolu s mrkví nebo smetanou je oblíbený. Co uvařit lahodnou krémovou Hráškovou polévku? :)

Hrášková polévka

2 Comments

  1. Piosek napsal:

    Je to tu moc krásné. Nádherné fotky, zajímavé počtení, určitě přidávám do oblíbených 🙂

    Piosek

    • Češka z Česka napsal:

      Moc děkuji! 🙂 I tvůj blog se mi moc líbí a přírodní kosmetiku ráda používám – takže také už sleduji 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *