Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Suroviny

Hrášek

Víte, že zelený hrášek spolu s lusky je zelenina a po dozrání je z něho hrách, luštěnina? Hrášek i hrách je výživově velmi cenná potravina, kterou bysme do svého jídelníčku měli pravidelně zařazovat, stejně tak jako naši předkové. Naši předkové jedli hrách téměř denně na různé způsoby. O tom napíši ale zase někdy příště. 🙂 V následujícím článku se budu věnovat nedozrálému hrášku – zelenině.

Hrášek je výborný syrový – když je mladý, je sladký a růstem dozrává a mění se v hrách. Mladý hrášek můžeme jíst s celým luskem, ale to doporučuji pouze pokud si ho vypěstujeme sami nebo v BIO kvalitě, aby nebyl chemicky ošetřen. Hrášek můžeme také zmrazit nebo sterilizovat, ale úpravou ztrácí řadu cenný látek. Použití jak čerstvého, mraženého i sterilizovaného hrášku je mnoho –  přidávat do polévek, omelet, salátů, k rýži i těstovinám, spolu s mrkví nebo smetanou je oblíbený. Co uvařit lahodnou krémovou Hráškovou polévku?

Hrášek je výživově velmi hodnotná zelenina. Má nízkou hladinu tuků, vysoký obsah vlákniny, sacharidů a bílkovin, takže rychle zasytí a dodá energii. Harmonický poměr všech živin garantuje vyváženou hladinu cukru v krvi a dobré trávení. Konzumace hrášku je vhodná pro diabetiky.

Minerální látky obsažené v hrášku chrání srdce, pomáhají snižovat krevní tlak, zbavují podrážděnosti, únavy, přispívají k pevným kostem, podporují růst svalů, dokáží mírnit alergické reakce, bolest zad a problémech s páteří. Látky obsažené v hrášku také pomáhají chránit před vznikem nádorových onemocnění, srdečních a cévních onemocnění, zvyšují obranyschopnost organismu, příznivě působí na paměť a duševní pohodu.

Pozor by si měli dávat lidé nemocné se žlučníkem, kterým nedělá hrášek dobře, jinak je k jídlu vhodný pro všechny. 😉

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Třešně
Angrešt

Související články

Jáhly
Suroviny

Jáhly

Droždí
Suroviny

Droždí

Rybíz
Suroviny

Rybíz

2 comments

  • Piosek
    12 února, 2017

    Je to tu moc krásné. Nádherné fotky, zajímavé počtení, určitě přidávám do oblíbených 🙂

    Piosek

    Reply
    • Češka z Česka
      17 února, 2017

      Moc děkuji! 🙂 I tvůj blog se mi moc líbí a přírodní kosmetiku ráda používám – takže také už sleduji 🙂

      Reply

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.