Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Zvyky a tradice

Dožínky

V době, kdy zlaté klasy obilí rozzářili pole, nastával pro venkovské lidi čas žní, období hojnosti. Ještě před tím ale následovala těžká práce spojená se sklizní, kdy se zapojili vedle mužů i ženy a děti.

Dožínky, neboli obžínky, dovazná, dožatá, je slavnostní ukončení žní a poděkovaní za úrodu. Oslavou tak lidé završili celoroční práci na poli a to, že úrodu společně úspěšně sklidili do stodol a zajistili si tak zásobu na další rok. S kosením obilí se začínalo podle jeho dozrání, někde od svátku sv. Markéty (13. července), jinde až v srpnu.

Jedna známá pranostika říká, že “Svatá Markyta, hodila srp do žita”.

Dožínky lidé slavili od nepaměti a jednotlivé rituály se kraj od kraje lišily. Prapůvodní oslavy sklizně sahají až do pohanských dob.

První a poslední snop obilí býval věnován bohům úrody. V některých oblastech poslední snop obilí lidé nazývali baba, dědek, nevěsta, stará nebo žebrák – snop oblékli do starých šatů, ozdobili pentlemi, květinami a posadili na povoz, který z pole odvážel poslední úrodu. Mnohde se už ráno na poli začalo popíjet a z pole šel průvod pěkně zvesela s muzikou.

Dívky obvykle pletly dožínkové věnce z obilných klásků všech druhů obilí, které na polích hospodář pěstoval, lučního kvítí, jeřabin a ovoce. Věnec byl na začátek dožínkových oslav předán nejkrásnějším děvčetem a nejpracovitějším mládencem hospodáři. Předáním věnce se definitivně ukončili žně. Následovala hostina a tancovačka s muzikou. Na hostině nesměly chybět vdolky, buchty, koláče, dvojctihodné koláče, maso, dožínkové pivo a kořalka.

Věnec býval zavěšený ve stodole i součástí svátečního stolu na Štědrý den, jako projev vděčnosti za jídlo a aby se v domě držela hojnost a plodnost. Pak se roztrhal, sláma se dala dobytku a zrní z klasů se uchovalo do jara, kdy se přidalo pro požehnání úrody do nového osiva. Jinde se zrní z věnce přidávalo do vánočního pečiva nebo dalo slepicím pro dobrá vajíčka po celý rok.

I v současné době ruční práce na poli se srpem a kosou vyměnili stroje, mouku různých druhů si pohodlně koupíme v obchodech, ale oslavy dožínek leckde zůstali, i když v trochu jiné podobě. Součástí oslav jsou všelijaké kulturní akce, jarmarky, soutěže o nejlepší koláč apod. Napište mi do komentáře pod článek, jestli jste se dožínek už někdy účastnili a co bylo na programu. Stejně tak budu ráda za další informace spojené s oslavami dožínek. Zvyků a tradic je kolem nich za celá staletí mnoho. 🙂

Podobně jako dožínky se slaví také ukončení sklizně chmele (tzv. dočesná) či hroznů (vinobraní).

Věděli jste, že keltové slavili dožínky pod názvem Lughnasad kolem 1. srpna, tedy přibližně v polovině mezi letním slunovratem a podzimní rovnodenností. Jejich hlavní součástí byly děkovné rituály za úrodu.

 

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Květákové placičky
Dvojctihodný koláč

Související články

Přástky
Zvyky a tradice

Přástky

Kateřinské zábavy
Zvyky a tradice

Kateřinské zábavy

Svátek sv. Martina (11. 11.)
Zvyky a tradice

Svátek sv. Martina (11. 11.)

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

…

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.