Čatní je něco jako nerozmixovaná marmeláda. A podobně jako marmeláda má mnoho druhů. Tohle čatní z červené cibule má výraznou sladko-slano-kyselou chuť. Výborně se hodí ke grilovanému masu, grilovaným a studeným sýrům, do burgerů a toustů. Můžete ho taky dát i jako jedlý dárek.
Na přípravu je čatní velmi jednoduché. Má jen jednu malou nevýhodu – cibule se vařením dost zredukuje, takže na začátku je plný hrnec a výsledkem jsou v tomto uvedeném množství 3 sklenice o velikosti jako na fotkách. Nenechte se ale odradit a směle do toho, stojí to za to!
Cibulové čatní jsem tentokrát připravila ve spolupráci s Bzeneckým octem, který je na jižní Moravě vyráběn přírodní cestou a podle tradiční receptury už 103 let. A jak asi tušíte, tenhle způsob se mi hodně líbí!
Recept | Cibulové čatní
- 23 května, 2024
- Vytisknout recept
Suroviny
- 15 ks červené cibule
- 9 lžic červeného vinného Bzeneckého octa
- 3 lžíce balzamikového krému “Aceto Balsamico di Modena IGP” od Bzeneckého octa
- 9 kuliček jalovce
- 9 snítek tymiánu
- 6 lžic švestkových povidel
- 6 lžic olivového oleje
- 1 lžička soli
- Čerstvě mletý pepř
Postup
- Step 1
- Cibuli oloupu a nakrájím na kolečka.
- Step 2
- V hrnci rozpálím olej, přidám cibuli a nechám ji zesklovatět. Potom přidám vinný ocet, balzamikový krém, kuličky jalovce, tymián, sůl a čerstvě mletý pepř. Míchám asi 15 min, než začne cibule karamelizovat.
- Step 3
- Přidám povidla a míchám ještě 3 min a je hotovo! Čatní dám ihned do čistých sklenic, uzavřu a sklenice nechám vychladnout víčkem dolů. V chladu tak vydrží asi měsíc.