V květnu a červnu se na mezích i zahradách rozvoní smetanově bílé květy léčivého keře bezu černého. Vábí nejen užitečný hmyz, ale i nás všechny, kteří si už myslíme na sušení květů na zimní čaje na podporu imunity, při nachlazení, přípravu starobylých kosmatic a co především – bezového sirupu. Pojďme na něj, je to jednoduché! 🙂
Recept | Bezový sirup
- 15 června, 2023
- Vytisknout recept
Suroviny
- 1 l vody
- 1 citron ideálně v BIO kvalitě
- 1 kg třtinového cukru
- 15 g kyseliny citronové
- 40 květů bezu černého (osobně nepočítám, trhám co nejvíc se vejde do vody)
- Pro výraznější chuť přidávám listy meduňky a máty cca 15 stonků i víc
Postup
- Step 1
- 1. Nejprve převařím vodu a nechám ji vychladnout. Nasbírám kvítky bezu, meduňky, máty a omytý citron nakrájím na plátky.
- Step 2
- 2. Do vychladlé vody ponořím květy bezu, Meduňku a mátu promnu v ruce, aby se narušila její struktura a od stonků natrhám lístky do vody. Přidám nakrájený citron a vsypu kyselinu citronovou. V chladnějším temném místě nechám 24 hod odležet (např. ve sklepě nebo ve spíži).
- Step 3
- 3. Po 24 hod květy i lístky jsou vylouhované a změnily barvu. Přes plátýnko nebo utěrku přecedím do hrnce, přidám cukr, promíchám a lehce zahřívám, aby se cukr rozpustil. Ještě horké plním do perfektně čistých sklenic, uzavřu je a položím na víčko do vychladnutí. Skladuji v lednici. Teoreticky tam vydrží několik měsíců, prakticky je to už věc jiná… 🙂 Ředím vodou podle chuti.
Sirup by se neměl vařit, aby se zachovalo co nejvíce cenných látek, ale pouze zahřát pro lepší rozpuštění cukru. Horkem a otočením sklenic na víčko se postaráte o zakonzervování. Vydrží tak i rok.
Zkoušela jsem bezinkový sirup i bez zahřátí. Taky to jde v menší dávce nebo s použitím moučkového cukru. Nezahřátý sirup je potřeba rychleji spotřebovat.