Pažitka neboli lidově šnytlík, má ostřejší téměř česnekovou chuť. Výborná je nakrájená na chlebu s máslem nebo na míchaných vajíčkách. Pažitková polévka je trochu netradiční, ale určitě ji zkuste. Květy pažitky nevyhazujte. Jsou krásnou a chutnou ozdobou.
Můj tip: Pokud vám pažitka hodně vykvete a stonky jsou dřevnaté, klidně ji u země seřízněte. Brzy zase obrazí.
Recept | Pažitková polévka
Příprava 20 min | Vaření 25 min
- 27 června, 2021
- 6
- 45 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 50 g másla
- 2 cibule
- 500 g brambor
- 1 l zeleninového vývaru
- 250 ml smetany ke šlehání
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- 1 velká hrst pažitky
- bílý jogurt nebo zakysaná smetana
Postup
- Step 1
- Ve velkém hrnci na mírném ohni rozpustím máslo a osmažím na něm nakrájenou cibuli dosklovita.
- Step 2
- Na kostičky nakrájené brambory vložím do hrnce k cibuli, zaliji vývarem, smetanou a vařím, dokud brambory nezměknou.
- Step 3
- Tyčovým mixérem polévku promixuji (část brambor můžete dát stranou a vložit do rozmixované polévky).
- Step 4
- Podle chuti osolím a opepřím, chvilku povařím a do hotové polévky přidám velkou hrst nakrájené pažitky. K servírování přidám lžíci bílého jogurtu nebo zakysané smetany. A fialové květy pažitky. 🙂