parallax background

Okurky

Lečo
Září 9, 2016
F. H. Prager
Září 19, 2016
 

Okurky jsou oblíbená zelenina, která se pěstuje ve dvou základních typech - okurky hadovky, které jsou dlouhé a štíhlé, pěstované ve skleníku, a polní okurky, které jsou menší a vhodné na zavařování.

Okurky obsahují až 95% vody a díky tomu jsou velmi osvěžující. Nakrájet si je můžete na plátky do studené vody, případně přidat lístky meduňky a trochu ledu a máte výborný osvěžující letní nápoj.

Zavařené okurky v kyselém nálevu se hodí k uvařené čočce, k uzenému masu, šunkoflekům atd. :)

Díky vysokému obsahu vody mají hydratační a čistící účinky, nejsou kaloricky vydatné a pomáhají při hubnutí. Okurky mají také pozitivní vliv na krásu. Šťávu z nich lze použít na zanícenou kůži např. při ekzému a kopřivce. Plátky přiložené na oči zbavují otoků, zánětů a suchosti. Tip: přiložte si okurky na odlíčené oči a obličej, nechte 15 min působit a pak si plátky kroužete chvilku po obličeji a masírujte tak svoji tvář.

A co ještě?

  • okurky pomáhají při trávení bílkovin

  • odstranují zácpu

  • ničí bakterie a čistí střeva

  • okurky pomáhají snižovat vysoký krevní tlak

  • působí pozitivně na srdeční problémy

  • působí detoxikačně

  • pomáhají při pálení žáhy

  • pomáhají při potížích ledvin

  • pravidelná konzumace brání vzniku ledvinových kamenů

  • pomáhají při onemocnění jater

  • mají pozitivní vliv při zánětech močového měchýře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *