Říká se, že krůtí maso má devět chutí. A to proto, že různé části krůtího masa chutnají jinak. Je také jedno z nejzdravějších a díky malému procentu tuku i nejdietnějších mas. Tentokrát jsem pro vás připravila krůtí stehna na šalvěji. Tak s chutí do toho! 🙂
Jako přílohu můžete zvolit třeba jáhly s cuketou:
Krůtí stehna na šalvěji | Recept
Příprava 20 min + marinování ideálně přes noc | Pečení 2 hod
- 13 září, 2022
- 4-6
- 2 hod 25 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 4 lžíce rostliného oleje
- 3 lžíce citronové šťávy
- 2 hrsti šalvějových lístků
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička sladké mleté papriky
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- 2-3 krůtí stehna podle velikosti
- 3 lžíce másla
- 2 dcl suchého bílého vína
Postup
- Step 1
- V misce smíchám citronovou šťávu s olejem, nasekané lístky šalvěje lékařské (1 hrst), prolisovaný česnek, mletou papriku, pepř. a sůl, kterou nešetřím, aby se vysoké maso řádně prosolilo.
- Step 2
- Směsí maso potřu ze všech stran a dám odležet do ledničky, a to klidně přes noc, nebo minimálně 2 hod v pokojové teplotě.
- Step 3
- Stehna vložím do pekáčku, posypu druhou hrstí nasekaných šalvějových lístků, přiliji 1 dcl bílého vína, na stehna položím plátky másla a peču v předehřáté troubě na 180 stupňů.
- Step 4
- Podle potřeby (asi za 0,5 hod) přelévám výpekem.
- Step 5
- V polovině pečení stehna otočím, podliji dalším 1 dcl vína, peču půl hodiny a znovu je otočím. Podávám např. s bramborovou kaší nebo s jáhly s cuketou.