Králík na česneku
parallax background

Králík na česneku

Pórková polévka
Pórková polévka
Březen 18, 2017
bábovka
Bábovka
Květen 7, 2017

Kolik z vás ví, jak chutná králičí maso? Možná ti, kteří žijí na vsi nebo tam za někým jezdí. Tohle jídlo mi připomíná moji rodinu, protože jsem na vesnici vyrůstala a králíka jsme od babičky dostávali. :)

Králičí maso je výborné, zdravé a dietní. Nejlépe chutná od králíků chovaných ve vesnických králikárnách a krmených čerstvým senem a trávou. Poptejte se na blízké vesnici nebo vyhledejte farmáře. Králík na česneku za ochutnání určitě stojí! 

 

Ingredience

Příprava 20 min. Pečení 120 min. 

1 králík

100 g uzeného boku

7 stroužků česneku

4 lžíce másla

čerstvě mletý pepř

1 cibule

200 ml bílého vína/vody

sůl

Postup:

  1. Králíka rozporcuji, osolím a opepřím ze všech stran. Vložím ho do zapékacího pekáčku a posypu na plátky nakrájeným česnekem (česnek můžete vložit celý i prolisovaný). Na králíka ještě položím kousky másla a podliji 2 dcl vody (nebo vína). Oloupanou cibuli vložím celou ke králíkovi do pekáčku, aby vytáhla nežádoucí pachy (po upečení ji vyhodím). Peču na 180 °C asi 30 min.

  2. Okouknu, jak si králík vede. Případně podliji další vodou/vínem a následně vzniklou šťávou průběžně polévám maso. Ještě tak 30 min pod pokličkou a následně dalších 30 min bez pokličky dozlatova, aby se maso krásně rozpadalo. Teplotu můžete snížit na 160 °C a péci i déle. Záleží na vás a na vaší troubě, jak peče.

  3. Usedněte společně ke stolu a užijte si tohle českou venkovskou klasiku! Dobrou chuť! :)

 
 

 

Sledujte mě také na sociálních sítích:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *