Kosmatice
parallax background

Kosmatice

Špenát
Duben 28, 2018
Ovocný hrnkový koláč s drobenkou
Červen 15, 2018
 

Smetanově bílé květy keře bezu černého do dálky voní na konci května a začátkem června po celé České republice. Napříč všemi kraji se bezinky suší, dělají se z nich sirup a také kosmatice - v těstíčku obalené květy bezu černého. Dalo by se říci, takový řízek chudých. Dáte si? :)

Ingredience:

20 květů bezu

500 ml mléka

4 vejce

250 g hladké mouhy

špetka soli

slunečnicový olej na smažení

 

Postup:

  1. Květy bezu trhám tak, aby měly delší stopku a lépe se s nimi manipulovalo při přípravě. Květy bezu trhám na čistém místě, ne u silnice.

  2. Do misky rozklepnu vejce, přidám mléko, šptku soli a rozklechtám. Postupně přidávám mouku. Těsto nesmí být tuhé, ale mělo by pomalu odkapávat z vařečky.

  3. V pánvi rozehřeji větší vrstvu oleje. Květy bezu namočím v těstíčku a hned položím do rozpáleného oleje. Když na jedné straně těstíčko zezlátne, stopku ustřihnu a otočím na druhou stranu na dosmažení.

Kosmatice můžete připravovat dle libosti na sladko i na slano. Přílohou může být např. bramborová kaše.

Nechte si chutnat a napiště mi, jak vám kosmatice chutnaly. Přiznám se, že já příště odolám. :)

Vaše Češka z Česka♥

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *