Smetanově bílé květy keře bezu černého do dálky voní na konci května a začátkem června po celé České republice. Napříč všemi kraji se bezinky suší, dělají se z nich sirup a také kosmatice – v těstíčku obalené květy bezu černého. Dalo by se říci, takový řízek chudých. Dáte si? 🙂
Recept | Kosmatice
- 10 června, 2020
- 6
- 15 min
- Vytisknout recept
Suroviny
- 20 květů bezu
- 500 ml mléka
- 4 vejce
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- slunečnicový olej na smažení
Postup
- Step 1
- Květy bezu trhám tak, aby měly delší stopku a lépe se s nimi manipulovalo při přípravě. Květy bezu trhám na čistém místě, ne u silnice nebo pole, kde jezdí zemědělské stroje s postřiky.
- Step 2
- Do misky rozklepnu vejce, přidám mléko, špetku soli, rozkvedlám a postupně přidávám mouku. Těsto nesmí být tuhé, ale mělo by pomalu odkapávat z vařečky.
- Step 3
- V pánvi rozehřeji větší vrstvu oleje. Květy bezu namočím v těstíčku a hned položím do rozpáleného oleje. Když na jedné straně těstíčko zezlátne, stopku ustřihnu a otočím na druhou stranu na dosmažení.
Kosmatice můžete připravovat dle libosti na sladko i na slano. Přílohou může být např. bramborová kaše. Nechte si chutnat a napište mi, jak vám kosmatice chutnaly. Přiznám se, že já příště odolám. 🙂