Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Sladké, Slané

Kosmatice

Rovnou na recept

Smetanově bílé květy keře bezu černého do dálky voní na konci května a začátkem června po celé České republice. Napříč všemi kraji se bezinky suší, dělají se z nich sirup a také kosmatice – v těstíčku obalené květy bezu černého. Dalo by se říci, takový řízek chudých. Dáte si? 🙂

Recept | Kosmatice

Od: Češka z Česka
  • 10 června, 2020
  • 6
  • 15 min
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 20 květů bezu
  • 500 ml mléka
  • 4 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • slunečnicový olej na smažení
Postup
Krok 1
Květy bezu trhám tak, aby měly delší stopku a lépe se s nimi manipulovalo při přípravě. Květy bezu trhám na čistém místě, ne u silnice nebo pole, kde jezdí zemědělské stroje s postřiky.
Krok 2
Do misky rozklepnu vejce, přidám mléko, špetku soli, rozkvedlám a postupně přidávám mouku. Těsto nesmí být tuhé, ale mělo by pomalu odkapávat z vařečky.
Krok 3
V pánvi rozehřeji větší vrstvu oleje. Květy bezu namočím v těstíčku a hned položím do rozpáleného oleje. Když na jedné straně těstíčko zezlátne, stopku ustřihnu a otočím na druhou stranu na dosmažení.

Kosmatice můžete připravovat dle libosti na sladko i na slano. Přílohou může být např. bramborová kaše. Nechte si chutnat a napiště mi, jak vám kosmatice chutnaly. Přiznám se, že já příště odolám. 🙂

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Bez černý
Květákové placičky

Související články

Toč
Slané

Toč

Perník
Sladké

Perník

Bábovka
Sladké

Bábovka

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

…

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.