Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Zvyky a tradice

Dvojctihodný koláč

Rovnou na recept

Na dožínkových slavnostech se mnohdy soutěží o nejlepší koláč, a tenhle dvojctihodný bude vhodný nejen do soutěže, ale i na váš stůl, a to nejen o dožínkách!

Dvojctihodný koláč | Recept

Příprava a kynutí 5 hod | Pečení 30 min (1 ks) | 5 koláčů velkých v průměru cca 20 cm
Od: Češka z Česka
  • 19 srpna, 2020
  • 5 koláčů
  • 5 hod
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
  • 250 ml mléka
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 500 g hladké mouky extra speciál + na podsypání
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 1 lžíce sádla
  • 100 ml oleje
  • Na tvarohovou náplň
  • 3 kostky jemného tvarohu v alobalu (750 g)
  • ½ sáčku vanilkového pudinkového prášku
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • kůra z 1 citronu
  • Na drobenku
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g polohrubé mouky
  • Na dokončení
  • Rozpuštěné máslo na potření koláče a vymazání plechu
  • Švestková povidla
  • Mandle na ozdobení
Postup
Krok 1
Nejprve připravím kvásek. Smíchám droždí s trochou vlažného mléka, cukrem, trochou mouky a počkám, až se na hladině vytvoří bubliny a nabyde na objemu.
Krok 2
Smíchám zbylou mouku, špetku soli, vejce, vlažné mléko a vzešlý kvásek. Krátce propracuji, přimíchám sádlo pokojové teploty a olej. Propracované těsto dám do mísy, lehce posypu moukou, zakryji čistou utěrkou a nechám kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. V teplejším počasí je kynutí rychlejší.
Krok 3
Mezím, co těsto kyne, dohladka promíchám všechny ingredience na tvarohovou náplň.
Krok 4
Vykynuté těsto vyklopím na pracovní plochu posypanou hladkou moukou. Těsto hladce prohnětu a rozdělím ho na 5 stejných dílů. Z dílů těsta udělám bochánky, které na pracovní ploše nechám ještě pomoučené a zakryté utěrkou kynout – první 10 min a další postupně.
Krok 5
Troubu předehřeji na 180 °C. Bochánek roztáhnu na placku o průměru asi 16-20 cm, dám na ni pětinu tvarohové náplně, zabalím ji a zakulatím znovu do tvaru bochánku.
Krok 6
Plech důkladně vymažu máslem. Naplněný bochánek položím spojem dolů na plech, potřu ho rozpuštěným máslem a prsty ho roztahuji do tvaru rovnoměrného placatého koláče (nenechávám vyšší okraje). Snažím se, aby byl co nejtenčí, ale neroztrhla jsem těsto.
Krok 7
Plochu koláče potřu povidly (pokud jsou moc hustá, naředím je trochou teplé vody, případně je přisladím, jeli potřeba). Připravím drobenku, nasypu ji na koláč, ozdobím mandlemi. Peču dozlatova asi 30 min a po vytažení pokapu máslem. Stejně zpracuji i další díly těsta.

Koláč jsem upekla ve spolupráci se značkou Amica, ve volně stojícím elektrickém sporáku se sklokeramickou deskou, který mi už několik měsíců pomáhá v kuchyni na chalupě. Má 10 funkcí pečení včetně grilu a horkého vzduchu, super rychlý ohřev trouby, ukazatele zbytkového tepla, tři skla dvířek zamezující popálení, výsuvný odkládací prostor, možnost nastavení času pečení, lehce čistitelný smalt uvnitř trouby a sklokeramickou varnou desku. Součástí je rošt, mělký a hluboký pečící plech.

Věřím, že mi bude dlouho sloužit, podobně jako myčka od stejné značky, kterou mám už  čtvrtý rok v pražském bytě. Myje nádobí mnohdy neúnavně, a to na jedničku. 🙂

 

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Dožínky
Naše nová kuchyň

Související články

Přástky
Zvyky a tradice

Přástky

Kateřinské zábavy
Zvyky a tradice

Kateřinské zábavy

Svátek sv. Martina (11. 11.)
Zvyky a tradice

Svátek sv. Martina (11. 11.)

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Krátká

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení |Češka z Česka © 2020
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nezbytné
Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.