Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • Vlogy
  • O mně
  • Spolupráce
Sladké

Dukátové buchtičky s krémem

Rovnou na recept

Dukátové buchtičky s krémem miluji od dětství. A tohle spojení, které bude následovat, většině lidem nebude dávat smysl, ale řeknu ho – nejlepší vzpomínky na ně mám ze školní jídelny. Divné, viďte. 🙂 U některých jídel si nejsem jistá, jestli u nás v jídelně opravdu dobře vařili, nebo jsem jen ještě nebyla takový gurmán, ale buchtičky s krémem, ty byly jednoznačně perfektní!

Chodila jsem na malou ZŠ a tak nás kuchařky znaly. A když měly být právě dukátové buchtičky s krémem, paní kuchařka mi to vždy připomněla a zeptala se, jestli chci na ten den objednat. Vždycky jsem chtěla. 🙂

A taky jsem si myslela, jak příprava musí být složitá. A zase jsem byla mile překvapená, že není. Jsem si jistá, že i pravý žloutkový krém zvládnete. Nenechte se odradit dlouhým popisem receptu. Snažila jsem se ho co nejlépe vysvětlit. Tak pojďme do toho! 🙂

Dukátové buchtičky s krémem naservírované na talíři s fialkami

Tenhle recept můžete znát i pod názvem buchtičky se šodó nebo jen buchtičky s krémem.

Recept | Dukátové buchtičky s krémem

Od: Češka z Česka
  • 20 dubna, 2023
  • 6
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 350 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 60 g cukru
  • 50 g másla do těsta
  • 20 g másla na potření buchtiček před pečením
  • 20 g másla na potření buchtiček po pečení
  • 1 vejce

  • 18 g droždí
  • špetka soli
  • 2 lžíce rumu
  • Na krém:
  • 1 l mléka
  • 200 g cukru
  • 60 g másla
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 1 vanilkový cukr (popř. vanilkový extrakt)
  • 8 žloutků
  • 4 lžíce rumu
Postup
Step 1
Buchtičky: Do mísy robota proseji mouku, přidám cukr, špetku soli a promíchám. Uprostřed vytvořím důlek, do kterého naliji asi polovinu mléka a přidám rozdrobené droždí. Lekce promíchejte a do mléka zapracuji část okolní mouky. Vnikne řídké těsto, základ na kvásek. Mísu zakryji, nechám na teplém místě (v pokojové teplotě) a nechám vzejít kvásek – zdvojnásobí svůj objem a budou v něm bubliny.
Step 2
Až kvásek nabyde, přidám ostatní ingredience – zbytek mléka, vejce a rozpuštěné vlažné máslo (v žádném případě ne horké, to by kvásek zabilo). Do robota dám hnětací hák a nechám ho pracovat až 10 min. Těsto v míse robota upravím do bochánku, vyndám hák, přikryji čistou utěrkou a nechám ho kynout při pokojové teplotě asi 1,5 hod. Podobně jako kvásek, i těsto má vykynout tak, že zdvojnásobí svůj objem. V teplých dnech to bude trvat kratší dobu.
Step 3
Vykynuté těsto rozdělím na 8 až 10 dílů, které rozválím do tenkých provazů/šišek/hadů. 🙂 Jejich počet a délku přizpůsobuji velikosti pekáče. Vytvarované provazy pak vedle sebe rozložím na dno vymazaného pekáče a nožem postupně vykrajuji buchtičky. Snažím se o stejnoměrnost kvůli tomu, aby se i podobně upekly.
Step 4
Buchtičky zakryji utěrkou nebo víkem od zapékací formy a nechám dokynout ještě tak 20 až 30 minut. Nakynuté buchtičky pomaluji rozehřátým máslem a dám péct do předehřáté trouby na 180 °C. Peču dozlatova asi 30 minut dozlatova. Po vytažení z trouby je ještě teplé potřu rozehřátým máslem s rumem.
Step 5
Krém: Připravuji ho asi v polovině doby pečení buchtiček. V rendlíku přivedu k mírnému varu mléko. V míse smíchám cukr, kukuřičný škrob. Podélně rozříznu vanilkový lusk a nožem z nej vyškrábnu zrníčka a jeho obsah (použít můžete i vanilkový extrakt). Slupku nevyhazuji, přihodím jí tam na vyvaření taky. Přidám žloutky a dobře promíchám.
Step 6
Vlažné mléko pomalu přiliji z rendlíku do mísy a důkladně míchám. Potom zase vrátím vše z mísy do rendlíku a za stálého míchání přivedu k mírnému varu. Tohle přemísťování je kvůli teplotám a důkladnému rozmíchání, aby se nevytvořily hrudky. Asi po 3 minutách směs zhoustne. Přidám studené máslo s rumem a dobře rozmíchám. Hotovo a můžu servírovat! 🙂

Můj tip: Nebojte se v kuchyni využívat jedlé květy, např. fialky, sedmikrásky, pampelišky. Když rostou a máte možnost je sbírat na čisté zahradě, dejte je na talíř. Obsahují řadu prospěšných látek, dobře chutnají a krásně vypadají.

Fialky v trávě

Napište mi do komentáře, jak máte dukátové buchtičky s krémem raději – jako hlavní chod, nebo sladký dezert?

Dukátové buchtičky s krémem naservírované na talíři s fialkami

Sledujte mě také na Instagramu a Facebooku pro každodenní kontakt. Natáčím i videa a vlogy na Youtube. Těším se na viděnou! 🙂

 

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Staročeský oukrop
Bramborové smaženky s bylinkovým salátkem

2 comments

  • Katka
    21 dubna, 2023

    Vynikající ❤️❤️❤️

    Reply
    • Češka z Česka
      15 června, 2023

      To mě těší! Moc děkuji za komentář 🙂

      Reply

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Jakusová

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

…

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bylinky
  • Bábovka
  • Dýně
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jahody
  • Jaro
  • Jihočeský kraj
  • Kapusta
  • Králičí maso
  • Královehradecký kraj
  • Kuřecí maso
  • Kynuté těsto
  • Křen
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Pardubický kraj
  • Podzim
  • Povidla
  • Rozhovory
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Smetana
  • Spolupráce
  • Staročeské recepty
  • Středočeský kraj
  • Svatomartinské hody
  • Tvaroh
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vlog
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima
  • Čokoláda
  • Řepa

Rubriky

  • Bylinky
  • Česká kuchyně
    • Cukroví
    • Hlavní jídla
    • Nápoje
    • Polévky
    • Saláty
    • Sladké
    • Slané
  • České značky
  • Nezařazeno
  • Suroviny
  • Vlogy
  • Z cest
  • Zvyky a tradice
  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení | Češka z Česka | Jana Jakusová © 2023
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Necessary
Vždy povoleno
Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.
ULOŽIT A PŘIJMOUT