Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
    • Výstupy v médiích
Sladké

Dukátové buchtičky s krémem

Rovnou na recept

Dukátové buchtičky s krémem miluji od dětství. A tohle spojení, které bude následovat, většině lidem nebude dávat smysl, ale řeknu ho – nejlepší vzpomínky na ně mám ze školní jídelny. Divné, viďte. 🙂 U některých jídel si nejsem jistá, jestli u nás v jídelně opravdu dobře vařili, nebo jsem jen ještě nebyla takový gurmán, ale buchtičky s krémem, ty byly jednoznačně perfektní!

Chodila jsem na malou ZŠ a tak nás kuchařky znaly. A když měly být právě dukátové buchtičky s krémem, paní kuchařka mi to vždy připomněla a zeptala se, jestli chci na ten den objednat. Vždycky jsem chtěla. 🙂

A taky jsem si myslela, jak příprava musí být složitá. A zase jsem byla mile překvapená, že není. Jsem si jistá, že i pravý žloutkový krém zvládnete. Nenechte se odradit dlouhým popisem receptu. Snažila jsem se ho co nejlépe vysvětlit. Tak pojďme do toho! 🙂

Dukátové buchtičky s krémem naservírované na talíři s fialkami

Tenhle recept můžete znát i pod názvem buchtičky se šodó nebo jen buchtičky s krémem.

Recept | Dukátové buchtičky s krémem

Od: Češka z Česka
  • 20 dubna, 2023
  • 6
  • Vytisknout recept
Suroviny
  • 350 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 60 g cukru
  • 50 g másla do těsta
  • 20 g másla na potření buchtiček před pečením
  • 20 g másla na potření buchtiček po pečení
  • 1 vejce

  • 18 g droždí
  • špetka soli
  • 2 lžíce rumu
  • Na krém:
  • 1 l mléka
  • 200 g cukru
  • 60 g másla
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 1 vanilkový cukr (popř. vanilkový extrakt)
  • 8 žloutků
  • 4 lžíce rumu
Postup
Step 1
Buchtičky: Do mísy robota proseji mouku, přidám cukr, špetku soli a promíchám. Uprostřed vytvořím důlek, do kterého naliji asi polovinu mléka a přidám rozdrobené droždí. Lekce promíchejte a do mléka zapracuji část okolní mouky. Vnikne řídké těsto, základ na kvásek. Mísu zakryji, nechám na teplém místě (v pokojové teplotě) a nechám vzejít kvásek – zdvojnásobí svůj objem a budou v něm bubliny.
Step 2
Až kvásek nabyde, přidám ostatní ingredience – zbytek mléka, vejce a rozpuštěné vlažné máslo (v žádném případě ne horké, to by kvásek zabilo). Do robota dám hnětací hák a nechám ho pracovat až 10 min. Těsto v míse robota upravím do bochánku, vyndám hák, přikryji čistou utěrkou a nechám ho kynout při pokojové teplotě asi 1,5 hod. Podobně jako kvásek, i těsto má vykynout tak, že zdvojnásobí svůj objem. V teplých dnech to bude trvat kratší dobu.
Step 3
Vykynuté těsto rozdělím na 8 až 10 dílů, které rozválím do tenkých provazů/šišek/hadů. 🙂 Jejich počet a délku přizpůsobuji velikosti pekáče. Vytvarované provazy pak vedle sebe rozložím na dno vymazaného pekáče a nožem postupně vykrajuji buchtičky. Snažím se o stejnoměrnost kvůli tomu, aby se i podobně upekly.
Step 4
Buchtičky zakryji utěrkou nebo víkem od zapékací formy a nechám dokynout ještě tak 20 až 30 minut. Nakynuté buchtičky pomaluji rozehřátým máslem a dám péct do předehřáté trouby na 180 °C. Peču dozlatova asi 30 minut dozlatova. Po vytažení z trouby je ještě teplé potřu rozehřátým máslem s rumem.
Step 5
Krém: Připravuji ho asi v polovině doby pečení buchtiček. V rendlíku přivedu k mírnému varu mléko. V míse smíchám cukr, kukuřičný škrob. Podélně rozříznu vanilkový lusk a nožem z nej vyškrábnu zrníčka a jeho obsah (použít můžete i vanilkový extrakt). Slupku nevyhazuji, přihodím jí tam na vyvaření taky. Přidám žloutky a dobře promíchám.
Step 6
Vlažné mléko pomalu přiliji z rendlíku do mísy a důkladně míchám. Potom zase vrátím vše z mísy do rendlíku a za stálého míchání přivedu k mírnému varu. Tohle přemísťování je kvůli teplotám a důkladnému rozmíchání, aby se nevytvořily hrudky. Asi po 3 minutách směs zhoustne. Přidám studené máslo s rumem a dobře rozmíchám. Hotovo a můžu servírovat! 🙂

Můj tip: Nebojte se v kuchyni využívat jedlé květy, např. fialky, sedmikrásky, pampelišky. Když rostou a máte možnost je sbírat na čisté zahradě, dejte je na talíř. Obsahují řadu prospěšných látek, dobře chutnají a krásně vypadají.

Fialky v trávě

Napište mi do komentáře, jak máte dukátové buchtičky s krémem raději – jako hlavní chod, nebo sladký dezert?

Dukátové buchtičky s krémem naservírované na talíři s fialkami

Sledujte mě také na Instagramu a Facebooku pro každodenní kontakt. Natáčím i videa a vlogy na Youtube. Těším se na viděnou! 🙂

 

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Staročeský oukrop
Bramborové smaženky s bylinkovým salátkem

2 comments

  • Katka
    21 dubna, 2023

    Vynikající ❤️❤️❤️

    Reply
    • Češka z Česka
      15 června, 2023

      To mě těší! Moc děkuji za komentář 🙂

      Reply

Zanechte mi prosím zprávu Cancel reply

Jana Jakusová

Více o mně

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítí připomínám krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Co se děje na Instagramu?

Prazdniny🌞🌳🛶🐟🍒

Taky vám jako dětem čas plynul pomaleji? Jako dítě jsem měla pocit, že 2 měsíce prázdnin trvají nekonečně dlouho. Krásný bezstarostný čas u babičky se sestřenicí. ♥️

#leto #prazdniny #cesko #ceskeleto #krasnycas #detstvi #nostalgie #cervenec #srpen
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Prazdniny🌞🌳🛶🐟🍒 Taky vám jako dětem čas plynul pomaleji? Jako dítě jsem měla pocit, že 2 měsíce prázdnin trvají nekonečně dlouho. Krásný bezstarostný čas u babičky se sestřenicí. ♥️ #leto #prazdniny #cesko #ceskeleto #krasnycas #detstvi #nostalgie #cervenec #srpen
2 dny ago
View on Instagram |
1/9
🌿✨ Svatojánská noc – kouzelný večer plný bylinek, ohňů a lásky ✨🌿
23. června, noc před svátkem sv. Jana Křtitele

Svatojánská noc patří mezi nejmagičtější chvíle v roce. Už naši předci věřili, že právě tehdy se příroda otevírá kouzlům, lásce i tajemstvím. ♥️🔮🤫

Slaví se v předvečer svátku sv. Jana (24. června) – tedy v době letního slunovratu, kdy je noc nejkratší a světlo vítězí nad temnotou.🌞

🔥 Oheň, bylinky a magie
Lidé rozdělávali ohně na kopcích, skákali přes plameny pro zdraví a ochranu, sbírali devatero bylin (není přesně daný seznam – v každém kraji či rodině se může mírně lišit). Prý právě v tuto noc mají největší sílu. A kdo měl opravdu odvahu, vydal se hledat kapradinový květ, který měl odhalit skryté poklady.🌿💰

💛 Láska a věštby
Dívky si dávaly pod polštář devět různých květin – ve snu se jim měl zjevit jejich budoucí muž. Jiní věštili lásku z květů nebo z pohybu ohně a kouře. Byla to noc plná nadějí, přání a tajných snů.

#svatojanskánoc #cesketradice #magie #byliny #bylinky #slunovrat #leto #svatojanskanoc #letnislunovrat #magickanoc #ceskajidla #tradicezceska #cesketradice #cesko
🌿✨ Svatojánská noc – kouzelný večer plný bylinek, ohňů a lásky ✨🌿
23. června, noc před svátkem sv. Jana Křtitele

Svatojánská noc patří mezi nejmagičtější chvíle v roce. Už naši předci věřili, že právě tehdy se příroda otevírá kouzlům, lásce i tajemstvím. ♥️🔮🤫

Slaví se v předvečer svátku sv. Jana (24. června) – tedy v době letního slunovratu, kdy je noc nejkratší a světlo vítězí nad temnotou.🌞

🔥 Oheň, bylinky a magie
Lidé rozdělávali ohně na kopcích, skákali přes plameny pro zdraví a ochranu, sbírali devatero bylin (není přesně daný seznam – v každém kraji či rodině se může mírně lišit). Prý právě v tuto noc mají největší sílu. A kdo měl opravdu odvahu, vydal se hledat kapradinový květ, který měl odhalit skryté poklady.🌿💰

💛 Láska a věštby
Dívky si dávaly pod polštář devět různých květin – ve snu se jim měl zjevit jejich budoucí muž. Jiní věštili lásku z květů nebo z pohybu ohně a kouře. Byla to noc plná nadějí, přání a tajných snů.

#svatojanskánoc #cesketradice #magie #byliny #bylinky #slunovrat #leto #svatojanskanoc #letnislunovrat #magickanoc #ceskajidla #tradicezceska #cesketradice #cesko
🌿✨ Svatojánská noc – kouzelný večer plný bylinek, ohňů a lásky ✨🌿
23. června, noc před svátkem sv. Jana Křtitele

Svatojánská noc patří mezi nejmagičtější chvíle v roce. Už naši předci věřili, že právě tehdy se příroda otevírá kouzlům, lásce i tajemstvím. ♥️🔮🤫

Slaví se v předvečer svátku sv. Jana (24. června) – tedy v době letního slunovratu, kdy je noc nejkratší a světlo vítězí nad temnotou.🌞

🔥 Oheň, bylinky a magie
Lidé rozdělávali ohně na kopcích, skákali přes plameny pro zdraví a ochranu, sbírali devatero bylin (není přesně daný seznam – v každém kraji či rodině se může mírně lišit). Prý právě v tuto noc mají největší sílu. A kdo měl opravdu odvahu, vydal se hledat kapradinový květ, který měl odhalit skryté poklady.🌿💰

💛 Láska a věštby
Dívky si dávaly pod polštář devět různých květin – ve snu se jim měl zjevit jejich budoucí muž. Jiní věštili lásku z květů nebo z pohybu ohně a kouře. Byla to noc plná nadějí, přání a tajných snů.

#svatojanskánoc #cesketradice #magie #byliny #bylinky #slunovrat #leto #svatojanskanoc #letnislunovrat #magickanoc #ceskajidla #tradicezceska #cesketradice #cesko
🌿✨ Svatojánská noc – kouzelný večer plný bylinek, ohňů a lásky ✨🌿
23. června, noc před svátkem sv. Jana Křtitele

Svatojánská noc patří mezi nejmagičtější chvíle v roce. Už naši předci věřili, že právě tehdy se příroda otevírá kouzlům, lásce i tajemstvím. ♥️🔮🤫

Slaví se v předvečer svátku sv. Jana (24. června) – tedy v době letního slunovratu, kdy je noc nejkratší a světlo vítězí nad temnotou.🌞

🔥 Oheň, bylinky a magie
Lidé rozdělávali ohně na kopcích, skákali přes plameny pro zdraví a ochranu, sbírali devatero bylin (není přesně daný seznam – v každém kraji či rodině se může mírně lišit). Prý právě v tuto noc mají největší sílu. A kdo měl opravdu odvahu, vydal se hledat kapradinový květ, který měl odhalit skryté poklady.🌿💰

💛 Láska a věštby
Dívky si dávaly pod polštář devět různých květin – ve snu se jim měl zjevit jejich budoucí muž. Jiní věštili lásku z květů nebo z pohybu ohně a kouře. Byla to noc plná nadějí, přání a tajných snů.

#svatojanskánoc #cesketradice #magie #byliny #bylinky #slunovrat #leto #svatojanskanoc #letnislunovrat #magickanoc #ceskajidla #tradicezceska #cesketradice #cesko
🌿✨ Svatojánská noc – kouzelný večer plný bylinek, ohňů a lásky ✨🌿
23. června, noc před svátkem sv. Jana Křtitele

Svatojánská noc patří mezi nejmagičtější chvíle v roce. Už naši předci věřili, že právě tehdy se příroda otevírá kouzlům, lásce i tajemstvím. ♥️🔮🤫

Slaví se v předvečer svátku sv. Jana (24. června) – tedy v době letního slunovratu, kdy je noc nejkratší a světlo vítězí nad temnotou.🌞

🔥 Oheň, bylinky a magie
Lidé rozdělávali ohně na kopcích, skákali přes plameny pro zdraví a ochranu, sbírali devatero bylin (není přesně daný seznam – v každém kraji či rodině se může mírně lišit). Prý právě v tuto noc mají největší sílu. A kdo měl opravdu odvahu, vydal se hledat kapradinový květ, který měl odhalit skryté poklady.🌿💰

💛 Láska a věštby
Dívky si dávaly pod polštář devět různých květin – ve snu se jim měl zjevit jejich budoucí muž. Jiní věštili lásku z květů nebo z pohybu ohně a kouře. Byla to noc plná nadějí, přání a tajných snů.

#svatojanskánoc #cesketradice #magie #byliny #bylinky #slunovrat #leto #svatojanskanoc #letnislunovrat #magickanoc #ceskajidla #tradicezceska #cesketradice #cesko
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
🌿✨ Svatojánská noc – kouzelný večer plný bylinek, ohňů a lásky ✨🌿 23. června, noc před svátkem sv. Jana Křtitele Svatojánská noc patří mezi nejmagičtější chvíle v roce. Už naši předci věřili, že právě tehdy se příroda otevírá kouzlům, lásce i tajemstvím. ♥️🔮🤫 Slaví se v předvečer svátku sv. Jana (24. června) – tedy v době letního slunovratu, kdy je noc nejkratší a světlo vítězí nad temnotou.🌞 🔥 Oheň, bylinky a magie Lidé rozdělávali ohně na kopcích, skákali přes plameny pro zdraví a ochranu, sbírali devatero bylin (není přesně daný seznam – v každém kraji či rodině se může mírně lišit). Prý právě v tuto noc mají největší sílu. A kdo měl opravdu odvahu, vydal se hledat kapradinový květ, který měl odhalit skryté poklady.🌿💰 💛 Láska a věštby Dívky si dávaly pod polštář devět různých květin – ve snu se jim měl zjevit jejich budoucí muž. Jiní věštili lásku z květů nebo z pohybu ohně a kouře. Byla to noc plná nadějí, přání a tajných snů. #svatojanskánoc #cesketradice #magie #byliny #bylinky #slunovrat #leto #svatojanskanoc #letnislunovrat #magickanoc #ceskajidla #tradicezceska #cesketradice #cesko
2 týdny ago
View on Instagram |
2/9
V magazínu Žena a život právě vyšel článek o mně a mém blogu @ceskazceska ☺️

Udělalo mi velkou radost, že jsem byla oslovena do rubriky zajímavých osobností z Instagramu, které by čtenářům neměli uniknout. Výsledek se mi moc líbí a radost se tak násobí. 🥰

@zenaazivot #zenaazivot #clanek #rozhovor #spoluprace #ceskyblog #influencermarketing #ceskyfoodblog #ceskazceska
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
V magazínu Žena a život právě vyšel článek o mně a mém blogu @ceskazceska ☺️ Udělalo mi velkou radost, že jsem byla oslovena do rubriky zajímavých osobností z Instagramu, které by čtenářům neměli uniknout. Výsledek se mi moc líbí a radost se tak násobí. 🥰 @zenaazivot #zenaazivot #clanek #rozhovor #spoluprace #ceskyblog #influencermarketing #ceskyfoodblog #ceskazceska
3 týdny ago
View on Instagram |
3/9
Jak jste si užili víkend? 🌞A stihli jste ochutnat nebo připravit něco sezónního? Já dělala tyhle super jednoduché Tvarohové noky s jahodama.😍

Chtěli byste recept? Napište mi to komentářů.♥️

#recept #rychlerecepty #jahody #jahodoverecepty #tvarohoveknedliky #tvarohovenoky #ceskyblog #nedele #vikendvibes #leto #cerven #recepty
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Jak jste si užili víkend? 🌞A stihli jste ochutnat nebo připravit něco sezónního? Já dělala tyhle super jednoduché Tvarohové noky s jahodama.😍 Chtěli byste recept? Napište mi to komentářů.♥️ #recept #rychlerecepty #jahody #jahodoverecepty #tvarohoveknedliky #tvarohovenoky #ceskyblog #nedele #vikendvibes #leto #cerven #recepty
3 týdny ago
View on Instagram |
4/9
Mám pro vás tip na výlet.🎒🌞

Navštivte na Vysočině Státní hrad Lipnice z 14. století, 🏰který býval honosným sídlem a je jedním z nejmohutnějších českých hradů.

Některá místa vám mohou být povědomá i z řady pohádek.👸🤴

Lipnický hrad je opředený řadou legend, např. O zazděné Kateřině, O černém muži a další.👻

V hradní kapli byli vysvěceni první husitští kněží.🙏

Spisovatel Jaroslav Hašek tady psal Osudy dobrého vojáka Švejka a později přímo pod hradem koupil domek.✍️

A kam dál? Dejte si nenáročnou procházku do nedalekého lesa 🌲🌲🌲a objevte uměleckou galerii v přírodě - Národní památník odposlechu. V zatopených žulových lomech je téměř třímetrový reliéf představující obří ucho, ústa a oči. 👂👄👁Trasa je dlouhá asi 4 km a vrátíte se okruhem zase zpět k hradu.🏰 

#hradlipnice #lipnice #vysocinaregion #regionvysocina #vysocina #vysocinatourism #vysocinavsrdci #vysocinadetem #cesko #ceskojekrasne #cestujempocesku #pocesku #cestolidi #dnescestujem #dnescestujeme #kudyznudy #visitczech #cestujpocesku #kudykamceskem
#cestolidi #visitcz#praveceske #czechia #pureczechia #ceskyvenkov #milujemecesko #cestujeme #uzasnamista #czechturism
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Mám pro vás tip na výlet.🎒🌞 Navštivte na Vysočině Státní hrad Lipnice z 14. století, 🏰který býval honosným sídlem a je jedním z nejmohutnějších českých hradů. Některá místa vám mohou být povědomá i z řady pohádek.👸🤴 Lipnický hrad je opředený řadou legend, např. O zazděné Kateřině, O černém muži a další.👻 V hradní kapli byli vysvěceni první husitští kněží.🙏 Spisovatel Jaroslav Hašek tady psal Osudy dobrého vojáka Švejka a později přímo pod hradem koupil domek.✍️ A kam dál? Dejte si nenáročnou procházku do nedalekého lesa 🌲🌲🌲a objevte uměleckou galerii v přírodě - Národní památník odposlechu. V zatopených žulových lomech je téměř třímetrový reliéf představující obří ucho, ústa a oči. 👂👄👁Trasa je dlouhá asi 4 km a vrátíte se okruhem zase zpět k hradu.🏰 #hradlipnice #lipnice #vysocinaregion #regionvysocina #vysocina #vysocinatourism #vysocinavsrdci #vysocinadetem #cesko #ceskojekrasne #cestujempocesku #pocesku #cestolidi #dnescestujem #dnescestujeme #kudyznudy #visitczech #cestujpocesku #kudykamceskem #cestolidi #visitcz#praveceske #czechia #pureczechia #ceskyvenkov #milujemecesko #cestujeme #uzasnamista #czechturism
4 týdny ago
View on Instagram |
5/9
Recept je tak banální, že se ho sem skoro stydím dát, ale třeba vás taky zahřeje nostalgie. ☺️

Šátečky z listového těsta🍓🍓🍓 

Listové těsto
Marmeláda
1 vejce
Moučkový cukr

Listové těsto vyválejte na šířku asi 0,5 cm, rádýlkem vykrojte čtverce, lžičkou přidejte trochu marmelády, strany spojte (můžete vytvořit šáteček ve tvaru trojúhelníku nebo sepnout všechny strany, já zvolila variantu, jakou dělala mamka). Pak jen potřete vajíčkem a pečte na 180 C asi 15 min. 

Pamatuju si, jak je často dělávala mamka, když jsem byla malá. A taky to, jak se snědly ještě teplé, skoro hned po vytažení z trouby. ☺️

🎥 Video si uložte a sledujte mě pro víc inspirace. ♥️

#rychlyrecept #satecky #peceni #domacipeceni #snidane #snack #listovetesto #foodstyling #receptdnes #inspiracevkuchyni #pecimeslaskou #foodbloggercz #varimeslaskou #foodvideo #sladkepeceni #peceni #recepty #recept #rychlerecepty
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
Recept je tak banální, že se ho sem skoro stydím dát, ale třeba vás taky zahřeje nostalgie. ☺️ Šátečky z listového těsta🍓🍓🍓 Listové těsto Marmeláda 1 vejce Moučkový cukr Listové těsto vyválejte na šířku asi 0,5 cm, rádýlkem vykrojte čtverce, lžičkou přidejte trochu marmelády, strany spojte (můžete vytvořit šáteček ve tvaru trojúhelníku nebo sepnout všechny strany, já zvolila variantu, jakou dělala mamka). Pak jen potřete vajíčkem a pečte na 180 C asi 15 min. Pamatuju si, jak je často dělávala mamka, když jsem byla malá. A taky to, jak se snědly ještě teplé, skoro hned po vytažení z trouby. ☺️ 🎥 Video si uložte a sledujte mě pro víc inspirace. ♥️ #rychlyrecept #satecky #peceni #domacipeceni #snidane #snack #listovetesto #foodstyling #receptdnes #inspiracevkuchyni #pecimeslaskou #foodbloggercz #varimeslaskou #foodvideo #sladkepeceni #peceni #recepty #recept #rychlerecepty
4 týdny ago
View on Instagram |
6/9
“Na Medarda krápě, 40 dní kape”, říká jedna z českým pranostik na 8. 6. 😳☔️

Déšť je potřebný a uklidňující, ale řekla bych, že za ten propršený květen už stačilo! 🫣
Co myslíte?

#asmr #medard #pranostika #cesko #cerven #leto #letojetady #hezkycesky #ceskapriroda #milujemecesko #cestujpocesku #vychodnicechy #ceskyblog
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
“Na Medarda krápě, 40 dní kape”, říká jedna z českým pranostik na 8. 6. 😳☔️ Déšť je potřebný a uklidňující, ale řekla bych, že za ten propršený květen už stačilo! 🫣 Co myslíte? #asmr #medard #pranostika #cesko #cerven #leto #letojetady #hezkycesky #ceskapriroda #milujemecesko #cestujpocesku #vychodnicechy #ceskyblog
4 týdny ago
View on Instagram |
7/9
TVAROHOVÝ NEPEČENÝ DORT🎂🍰

3 měkké tvarohy v sáčku (3 balení po 250 g)
500 ml tučné smetany na šlehání 
2 vanilkové cukry
5 lžic moučkového cukru 
1 želatinový ztužovač
dětské nebo cukrářské piškoty (1 balení cca 240 g)
hrneček kávy
500 g jahod

1. Do velké mísy dám tvarohy, smetanu, cukry podle chuti a želatinový ztužovač podle návodu na obalu. Šlehačem prošlehám.
2. Piškoty jeden po druhém namáčím ve vychladlé silné kávě a vedle sebe je skládám do dortové formy. 
3. Na piškoty dám vrstvu tvarohové směsi a na ni na plátky nebo na kostičky nakrájené jahody. Vše opakuji – piškoty, tvaroh, jahody.
4. Na noc dám dort zatuhnout do lednice a druhý den si na něm pochutnáme. 🥰

#dort #nepecenydort #jahody #jahodovydort #leto #jaro #recept #recepty #jednoducherecepty #rychlyrecept #rychlerecepty #videorecept #foodstyling #foodstagram #foodie #sladke #milujemesladke
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
TVAROHOVÝ NEPEČENÝ DORT🎂🍰 3 měkké tvarohy v sáčku (3 balení po 250 g) 500 ml tučné smetany na šlehání 2 vanilkové cukry 5 lžic moučkového cukru 1 želatinový ztužovač dětské nebo cukrářské piškoty (1 balení cca 240 g) hrneček kávy 500 g jahod 1. Do velké mísy dám tvarohy, smetanu, cukry podle chuti a želatinový ztužovač podle návodu na obalu. Šlehačem prošlehám. 2. Piškoty jeden po druhém namáčím ve vychladlé silné kávě a vedle sebe je skládám do dortové formy. 3. Na piškoty dám vrstvu tvarohové směsi a na ni na plátky nebo na kostičky nakrájené jahody. Vše opakuji – piškoty, tvaroh, jahody. 4. Na noc dám dort zatuhnout do lednice a druhý den si na něm pochutnáme. 🥰 #dort #nepecenydort #jahody #jahodovydort #leto #jaro #recept #recepty #jednoducherecepty #rychlyrecept #rychlerecepty #videorecept #foodstyling #foodstagram #foodie #sladke #milujemesladke
1 měsíc ago
View on Instagram |
8/9
SIRUP Z BEZU ČERNÉHO 🫶

Uvádím základní míry, ale dávku určitě několikrát znásobte. Ideálně na jedno várku tak, kolik hrnec pojme.

1 l vody
1 citron ideálně v BIO kvalitě
1 kg třtinového cukru
15 g kyseliny citronové
40 květů bezu černého (osobně nepočítám, trhám co nejvíc se vejde do vody)
Pro výraznější chuť přidávám listy meduňky a máty cca 15 stonků i víc

1. Nejprve převařím vodu a nechám ji vychladnout. Nasbírám kvítky bezu, meduňky, máty a omytý citron nakrájím na plátky.
2. Do vychladlé vody ponořím květy bezu. Meduňku a mátu promnu v ruce, aby se narušila její struktura a od stonků natrhám lístky do vody. Přidám nakrájený citron a vsypu kyselinu citronovou. V chladnějším temném místě nechám 24 hod odležet (např. ve sklepě nebo ve spíži).
3. Po 24 hod květy i lístky jsou vylouhované a změnily barvu. Přes plátýnko nebo utěrku přecedím do hrnce, přidám cukr, promíchám a lehce zahřívám, aby se cukr rozpustil. Sirup by se neměl vařit, aby se zachovalo co nejvíce cenných látek. 
Zkoušela jsem to i bez vaření a taky to jde v menší dávce nebo s použitím moučkového cukru. 

Ještě horké plním do perfektně čistých sklenic, uzavřu je a položím na víčko do vychladnutí. Skladuji v lednici nebo chladném sklepě. Teoreticky tam vydrží několik měsíců, prakticky je to už věc jiná… 🙂 
Ředím vodou podle chuti.

Recept si nezapomeňte uložit.💕

#bezovysirup #bezinky #bezcerny #bezovalimonada #recept #jaro #rychlerecepty #kveten #rychlyrecept #videorecept #leto #ceskyfoodblog
ceskazceska
ceskazceska
•
Follow
SIRUP Z BEZU ČERNÉHO 🫶 Uvádím základní míry, ale dávku určitě několikrát znásobte. Ideálně na jedno várku tak, kolik hrnec pojme. 1 l vody 1 citron ideálně v BIO kvalitě 1 kg třtinového cukru 15 g kyseliny citronové 40 květů bezu černého (osobně nepočítám, trhám co nejvíc se vejde do vody) Pro výraznější chuť přidávám listy meduňky a máty cca 15 stonků i víc 1. Nejprve převařím vodu a nechám ji vychladnout. Nasbírám kvítky bezu, meduňky, máty a omytý citron nakrájím na plátky. 2. Do vychladlé vody ponořím květy bezu. Meduňku a mátu promnu v ruce, aby se narušila její struktura a od stonků natrhám lístky do vody. Přidám nakrájený citron a vsypu kyselinu citronovou. V chladnějším temném místě nechám 24 hod odležet (např. ve sklepě nebo ve spíži). 3. Po 24 hod květy i lístky jsou vylouhované a změnily barvu. Přes plátýnko nebo utěrku přecedím do hrnce, přidám cukr, promíchám a lehce zahřívám, aby se cukr rozpustil. Sirup by se neměl vařit, aby se zachovalo co nejvíce cenných látek. Zkoušela jsem to i bez vaření a taky to jde v menší dávce nebo s použitím moučkového cukru. Ještě horké plním do perfektně čistých sklenic, uzavřu je a položím na víčko do vychladnutí. Skladuji v lednici nebo chladném sklepě. Teoreticky tam vydrží několik měsíců, prakticky je to už věc jiná… 🙂 Ředím vodou podle chuti. Recept si nezapomeňte uložit.💕 #bezovysirup #bezinky #bezcerny #bezovalimonada #recept #jaro #rychlerecepty #kveten #rychlyrecept #videorecept #leto #ceskyfoodblog
2 měsíce ago
View on Instagram |
9/9

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bylinky
  • Bábovka
  • Dýně
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jahody
  • Jaro
  • Jihočeský kraj
  • Králičí maso
  • Královehradecký kraj
  • Kuřecí maso
  • Kynuté těsto
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mleté maso
  • Mák
  • Omáčky
  • ovoce
  • Ořechy
  • Pardubický kraj
  • Podzim
  • Povidla
  • Rozhovory
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Smetana
  • Spolupráce
  • Staročeské recepty
  • Svatomartinské hody
  • Tvaroh
  • Uzené maso
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vlog
  • Vysočina
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima
  • Česnek
  • Čokoláda

Rubriky

  • Bylinky
  • Česká kuchyně
    • Cukroví
    • Hlavní jídla
    • Nápoje
    • Polévky
    • Saláty
    • Sladké
    • Slané
  • České značky
  • Nezařazeno
  • Suroviny
  • Vlogy
  • Výstupy v médiích
  • Z cest
  • Zvyky a tradice
  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení | Češka z Česka | Jana Jakusová © 2025
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Necessary
Vždy povoleno
Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.
ULOŽIT A PŘIJMOUT