Dukátové buchtičky s krémem miluji od dětství. A tohle spojení, které bude následovat, většině lidem nebude dávat smysl, ale řeknu ho – nejlepší vzpomínky na ně mám ze školní jídelny. Divné, viďte. 🙂 U některých jídel si nejsem jistá, jestli u nás v jídelně opravdu dobře vařili, nebo jsem jen ještě nebyla takový gurmán, ale buchtičky s krémem, ty byly jednoznačně perfektní!
Chodila jsem na malou ZŠ a tak nás kuchařky znaly. A když měly být právě dukátové buchtičky s krémem, paní kuchařka mi to vždy připomněla a zeptala se, jestli chci na ten den objednat. Vždycky jsem chtěla. 🙂
A taky jsem si myslela, jak příprava musí být složitá. A zase jsem byla mile překvapená, že není. Jsem si jistá, že i pravý žloutkový krém zvládnete. Nenechte se odradit dlouhým popisem receptu. Snažila jsem se ho co nejlépe vysvětlit. Tak pojďme do toho! 🙂
Tenhle recept můžete znát i pod názvem buchtičky se šodó nebo jen buchtičky s krémem.
Recept | Dukátové buchtičky s krémem
- 20 dubna, 2023
- 6
- Vytisknout recept
Suroviny
- 350 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 60 g cukru
- 50 g másla do těsta
- 20 g másla na potření buchtiček před pečením
- 20 g másla na potření buchtiček po pečení
- 1 vejce
- 18 g droždí
- špetka soli
- 2 lžíce rumu
- Na krém:
- 1 l mléka
- 200 g cukru
- 60 g másla
- 50 g kukuřičného škrobu
- 1 vanilkový cukr (popř. vanilkový extrakt)
- 8 žloutků
- 4 lžíce rumu
Postup
- Step 1
- Buchtičky: Do mísy robota proseji mouku, přidám cukr, špetku soli a promíchám. Uprostřed vytvořím důlek, do kterého naliji asi polovinu mléka a přidám rozdrobené droždí. Lekce promíchejte a do mléka zapracuji část okolní mouky. Vnikne řídké těsto, základ na kvásek. Mísu zakryji, nechám na teplém místě (v pokojové teplotě) a nechám vzejít kvásek – zdvojnásobí svůj objem a budou v něm bubliny.
- Step 2
- Až kvásek nabyde, přidám ostatní ingredience – zbytek mléka, vejce a rozpuštěné vlažné máslo (v žádném případě ne horké, to by kvásek zabilo). Do robota dám hnětací hák a nechám ho pracovat až 10 min. Těsto v míse robota upravím do bochánku, vyndám hák, přikryji čistou utěrkou a nechám ho kynout při pokojové teplotě asi 1,5 hod. Podobně jako kvásek, i těsto má vykynout tak, že zdvojnásobí svůj objem. V teplých dnech to bude trvat kratší dobu.
- Step 3
- Vykynuté těsto rozdělím na 8 až 10 dílů, které rozválím do tenkých provazů/šišek/hadů. 🙂 Jejich počet a délku přizpůsobuji velikosti pekáče. Vytvarované provazy pak vedle sebe rozložím na dno vymazaného pekáče a nožem postupně vykrajuji buchtičky. Snažím se o stejnoměrnost kvůli tomu, aby se i podobně upekly.
- Step 4
- Buchtičky zakryji utěrkou nebo víkem od zapékací formy a nechám dokynout ještě tak 20 až 30 minut. Nakynuté buchtičky pomaluji rozehřátým máslem a dám péct do předehřáté trouby na 180 °C. Peču dozlatova asi 30 minut dozlatova. Po vytažení z trouby je ještě teplé potřu rozehřátým máslem s rumem.
- Step 5
- Krém: Připravuji ho asi v polovině doby pečení buchtiček. V rendlíku přivedu k mírnému varu mléko. V míse smíchám cukr, kukuřičný škrob. Podélně rozříznu vanilkový lusk a nožem z nej vyškrábnu zrníčka a jeho obsah (použít můžete i vanilkový extrakt). Slupku nevyhazuji, přihodím jí tam na vyvaření taky. Přidám žloutky a dobře promíchám.
- Step 6
- Vlažné mléko pomalu přiliji z rendlíku do mísy a důkladně míchám. Potom zase vrátím vše z mísy do rendlíku a za stálého míchání přivedu k mírnému varu. Tohle přemísťování je kvůli teplotám a důkladnému rozmíchání, aby se nevytvořily hrudky. Asi po 3 minutách směs zhoustne. Přidám studené máslo s rumem a dobře rozmíchám. Hotovo a můžu servírovat! 🙂
Můj tip: Nebojte se v kuchyni využívat jedlé květy, např. fialky, sedmikrásky, pampelišky. Když rostou a máte možnost je sbírat na čisté zahradě, dejte je na talíř. Obsahují řadu prospěšných látek, dobře chutnají a krásně vypadají.
Napište mi do komentáře, jak máte dukátové buchtičky s krémem raději – jako hlavní chod, nebo sladký dezert?
Sledujte mě také na Instagramu a Facebooku pro každodenní kontakt. Natáčím i videa a vlogy na Youtube. Těším se na viděnou! 🙂
Vynikající ❤️❤️❤️
To mě těší! Moc děkuji za komentář 🙂