Blog – 26. stránka – Češka z Česka

Blog

Duben 4, 2019

Velikonoční mazanec

Mazanec, jak ho známe dnes, sladké pečivo s rozinkami, se peče od 18. století. Mazanec má kulatý tvar, na vršku je naříznutý do kříže, připomínající ukřižování Krista. Těsto je kynuté, stejné jako na vánočku.
Duben 5, 2019

Velikonoce

Velikonoce jsou pohyblivým svátkem. Znamená to, že nejsou pevně stanoveny určitým datem, ale jeho datum se každoročně mění. Pro jeho určování sloužily složité výpočty. Velikonoce se ustálilo slavit po jarní rovnodennosti (po 21. 3.) a zároveň první pondělí po prvním úplňku od té doby.
Duben 6, 2019

Jidáše

Jidáše jsou velikonoční pečivo z kynutého těsta různých tvarů. Různé tvary jidášů mají připomínat provazy, na kterých se oběsil Jidáš, jeden z dvanácti apoštolů, který Ježíše zradil.
Duben 28, 2019

Brokolicový krém

Brokolice je jedním z kultivarů Brukve zelné a obsahuje velkou řadu vitamínů, minerálů a vlákniny. Obsahuje také sloučeniny, díky kterým pomáhá snižovat riziko vzniku rakoviny. Uvařte z ní lahodnou brokolicovou polévku, brokolicový krém.
Červen 7, 2019

Perníková bábovka s čokoládou a malinami

Perníková bábovka s čokoládou a malinami vám připomene letní cestu do východočeského města Pardubice, města perníku.
Červen 11, 2019

Hovězí závitky

Hovězí závitky vám připomenou toulání se po zelených kopcích Beskyd. Dejte si k hovězím závitkům čerstvý chleba nebo třeba bramborovou kaši. A nezapomeňte na vychlazené pivo! Aby byl oběd se vzpomínkou Beskyd kompletní, doporučuji pivo Radegast. :)