Češka z Česka
  • Česká kuchyně
    • Suroviny
    • Hlavní jídla
    • Polévky
    • Saláty
    • Slané
    • Sladké
    • Cukroví
    • Nápoje
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
Suroviny

Vejce

Vejce patří mezi nejhodnotnější potraviny díky vysoké nutriční hodnotě. Jaká vejce ale vybrat, abyste na úkor svému prospěchu neublížili ostatním? Čím jsou vejce pro naše zdraví důležitá a jaká vejce kupovat? To se dozvíte v tomto článku!

https://www.ceskazceska.cz/wp-content/uploads/2016/03/Slepice-Linda.mp4

zdroj videa: Compossion in world farming

V obchodech máme na výběr z několika druhů vajec. Liší se podle hmotnosti:

S       méně než 53 g
M     50 – 63 g
L       63 – 73 g
XL    nad 73 g

Podle kvality:

Extra A se mohou prodávat do 7 dnů od snůžky
Čerstvá A se prodávají 7 dnů od snůžky
Čerstvá B je povolena mírná deformace skořápky a znečištění z podestýlky

Podle chovu slepic:

Vejce z ekologického chovu (objekty s výběhy, navíc bio krmení), vejce z volného chovu (objekty s výběhy venku), vejce z halového chovu (tisíce slepic namačkané ve velkých halách, obvykle bez oken) a vejce od slepic v klecích (pro každou slepici je prostor nepatrně větší než formát papíru A4).

Sledujte značení vajec přímo na vejcích. Každé vajíčko je značeno poměrně dlouhým kódem, ale o způsobu chovu informuje hned první číslo. Pokud nechcete vajíčka z klecových chovů, nekupujte ta vajíčka, která mají jako první číslo v natištěném  kódu číslici 3 (1), následující písmena označují zemi původu vajíčka, CZ je české vajíčko (2), následující kód informuje o konkrétním velkochovu (3).

Trh je otázkou nabídky a poptávky.  Pokud přestanou tisíce rodin kupovat vajíčka z klecových chovů, velkochovy přestanou mít pro taková vajíčka odbyt a omezí počet slepic v klecích! 🙂

Jaké jsou tedy možnosti volby (první číslo kódu) při nákupu:

0 – vejce z ekologického chovu – objekty s výběhy, navíc bio krmení
1 – vejce z volného chovu –  objekty s výběhy venku
2 – vejce z halového chovu – tisíce slepic namačkané ve velkých halách, obvykle bez oken
3 – slepice v klecích kde pro každou slepici je prostor nepatrně větší než formát papíru A4

vejce

Písmena za první číslicí kódu informuji o tom, v jaké zemi byla vajíčka slepičkami snesena. Symbol CZ označuje Českou republiku. Řiďte se vždy kódy na jednotlivých vajíčkách.  Nenechte se oklamat reklamními slogany a obrázky na obalech vajec. Výrobci se snaží maskovat informace o klecovém chovu velkými barevnými texty typu: super čerstvá, kvalitní, chov na podestýlce, milujeme vejce,… atd. Více informací se můžete dozvědět zde, na stránkách organizace Slepice v nouzi: http://www.slepicevnouzi.cz/chci-pomoci/chci-pomoci-jinak/pri-nakupovani/

Vejce obsahují minimální množství sacharidů a minerální látky jako je železo, vápník, fosfor, draslík, hořčík a řadu stopových prvků. Dále vitamíny A, B, D, E, K, lecitin a cholesterol. Cholesterol nepřináší žádné riziko pro zdravé lidi, pokud si dají 1-2 vejce denně, a pokud nepřijímají v nadměrném množství cholesterol a nasycené mastné kyseliny v jiném jídle.

v6

 Zajímavosti:

  • Když vejce ponoříte do vody, čerstvé má klesnout ke dnu a stát na boku, staré vejce plave.
  • Správně skladované vejce by mělo vydržet 28 dní.
  • Skladovat vejce se doporučuje v 12 až 15 stupňů.
  • Pro vejce jsou nejhorší teplotní výkyvy a nesmí se orosit.
  • Vaječná skořápka je prodyšná, mohou se do ní snadno dostat mikroby a nežádoucí chemikálie z umělých barviv o velikonočním barvení kraslic.
  • Pokud chcete jíst vařená vejce, uvařte raději starší 10 dní (půjdou lépe loupat).
  • Menší vejce mají větší žloutek, kvalitní a dobře šlehatelný bílek.
  • Pokud chcete bílek šlehat, nesmí zůstat ani trocha žloutku.

Slepice běžně nepatří mezi zvířata, která lidi chtějí mít doma jako domácí mazlíčky. Možná proto jsou zvířata na užitek (vejce, mléko, maso) přehlížená a chování k nim je často nepřiměřené. Mějme k nim úctu a dopřejme jim důstojný a kvalitní život. Takový však v maličké kleci či přecpané tmavé hale není.

Sdílejte:

  • Twitter
  • Facebook

Navigace pro příspěvek

Pečená kuřecí stehna se zeleninou
Velikonoční mazanec

Související články

Hrášek
Suroviny

Hrášek

Jahody
Suroviny

Jahody

Droždí
Suroviny

Droždí

Zanechte mi prosím zprávu Zrušit odpověď na komentář

Jana Krátká

Více o mě

Prostřednictvím tohoto webu a sociálních sítích připomínám krásy Čech, Moravy a Slezka. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli…

SLEDUJTE MĚ

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Můj Instagram

  • 94 3
  • 117 3
  • 76 1
  • 194 3
  • 106 1
  • 83 1
  • 147 3
  • 67 2
  • 105 0

Odběr newsletteru

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

Štítky

  • Advent
  • Bezmasá jídla
  • Brambory
  • Bábovka
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Jablka
  • Jaro
  • Koláče
  • Králičí maso
  • Krůtí maso
  • Kuřecí maso
  • Luštěniny
  • Léto
  • Masopust
  • Mák
  • Omáčky
  • Ořechy
  • Podzim
  • Povidla
  • Ryby
  • Rychlé recepty
  • Svatomartinské hody
  • Velikonoce
  • Vepřové maso
  • Vánoce
  • Zelí
  • Zima

Rubriky

  • Úvodní stránka
  • Česká kuchyně
  • České značky
  • Bylinky
  • Zvyky a tradice
  • Z cest
  • O mně
  • Spolupráce
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Recepty a články do e-mailu

Přihlašte se k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek ani recept.

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Veškeré fotografie a texty jsou chráněny autorským právem a není povoleno je užívat bez povolení | Češka z Česka © 2019
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Tento web používá soubory cookies. NastaveníSouhlasím
Privacy & Cookies Policy

Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.
Nastavení soukromí

Tento web používá cookies k vylepšení vašeho zážitku při procházení webu. Jsou kategorizovány podle potřeby a uloženy ve vašem prohlížeči, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak používáte tento web. Tyto cookies budou uloženy v prohlížeči pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost tyto soubory cookie odhlásit. Zrušení některých těchto souborů cookie však může mít vliv na vaše prohlížení.

Nutné Vždy povoleno

Potřebné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správnou funkci webu. Tato kategorie obsahuje pouze soubory cookie, které zajišťují základní funkce a bezpečnostní funkce webu. Tyto soubory cookie neukládají žádné osobní údaje.

Není nutné

Některé soubory cookie, které nejsou pro fungování webu nezbytné, a které se používají výhradně ke shromažďování osobních údajů uživatele prostřednictvím analýz, reklam nebo jiného vloženého obsahu, se označují jako nepotřebné soubory cookie. Před spuštěním těchto souborů cookie na vašem webu je nutné získat souhlas uživatele.